Ask / Submit

Revision history [back]

click to hide/show revision 1
initial version

posted 2014-03-20 10:28:09 +0300

I was irritated by this behavior, too. Especially when I connected a handsfree set in the car for the first time. I somehow expect instant connection after pairing.

There seems to be a method which is more hassle free: In Settings -> System -> Bluetooth, turn on bluetooth and then single-tap on the device you want to use (if it is turned on/read for connection, of course). There should appear some small text underneath the device name, reading "Audio connection established" or something like that. Works with my BT speaker in the kitchen and the handsfree set.

I was irritated by this behavior, too. Especially when I connected a handsfree set in the car for the first time. I somehow expect instant connection after pairing.

There seems to be a method which is more hassle free: In Settings -> System -> Bluetooth, turn on bluetooth and then single-tap on the device you want to use (if it is turned on/read for connection, of course). There should appear some small text underneath the device name, reading "Audio connection established" or something like that. Works with my BT speaker in the kitchen and the handsfree set.

EDIT: Ok, there seems to be an issue with the service the BT device wants to connect to your mobile. Only on the second time the connection between device and Jolla is established will there be a dialogue which asks me wether I want to allow deviceX to connect serviceY to my phone. HFP in case of the handsfree set, etc. Then I can check a button "Allow device to always connect." This whole shebang should happen on the first connection and presto -> sound!