Ask / Submit
1

Camera stopped working

asked 2016-09-16 16:03:54 +0200

lofi gravatar image

updated 2016-09-16 16:10:43 +0200

Hi,

my camera is not working anymore. The App launches but not image is shown from the back camera. The front camera is working. The problem starts with the version before 2.0.2.51 (Aurajoki), after the update to Aurajoki the camera started working again. Now after some time the camera stopped working again.

Here are the journaalctl entries. First the App start with the working front cam and the second is the App start with the NOT working back cam:

Working front camera:

Sep 16 14:53:01 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   79
Sep 16 14:53:01 Sailfish [13670]: [D] QGstreamerVideoWindow::QGstreamerVideoWindow:72 - No m_videoSink available!
Sep 16 14:53:02 Sailfish lipstick[1127]: [D] CoverActionModel::update:131 - void CoverActionModel::update() Clearing model
Sep 16 14:53:02 Sailfish invoker[3991]: WARNING: An inactive plugin is misbehaving - tried to show a window!
Sep 16 14:53:02 Sailfish invoker[3991]: WARNING: requestActivate() called for  QQuickView(0x101fee0)  which has Qt::WindowDoesNotAcceptFocus set.
Sep 16 14:53:02 Sailfish lipstick[1127]: [W] WindowPixmapItem::updatePaintNode:665 - WindowPixmapItem does not have a source texture, cover will be dropped..
Sep 16 14:53:02 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   79
Sep 16 14:53:02 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   80
Sep 16 14:53:02 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   79
Sep 16 14:53:02 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   80
Sep 16 14:53:02 Sailfish booster-silica-media[13783]: [D] QWaylandEglClientBufferIntegration::QWaylandEglClientBufferIntegration:62 - Using Wayland-EGL
Sep 16 14:53:02 Sailfish kernel: msm_csid_init: CSID_VERSION = 0x30010000
Sep 16 14:53:02 Sailfish kernel: msm_pm_qos_update_request: update request 100
Sep 16 14:53:02 Sailfish kernel:  msm_csid_init: Failed in getting TOP gdscr regulator handle
Sep 16 14:53:02 Sailfish kernel: msm_camera_config_single_vreg : can't find sub reg name
Sep 16 14:53:02 Sailfish kernel: msm_sensor_config:1245 sensor state 1
Sep 16 14:53:02 Sailfish mapplauncherd[13783]: SilicaBooster: Initiate asynchronous preload.
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_send_hw_cmd:948 hi 8 lo 8
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_send_hw_cmd:948 hi 8 lo 8
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_send_hw_cmd:948 hi 8 lo 8
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: csi2_src_clk get failed
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_sof_notify: PIX0 frame id: 0
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_sof_notify: PIX0 frame id: 1
Sep 16 14:53:03 Sailfish [13670]: [W] unknown:16 - file:///usr/share/jolla-camera/pages/capture/CaptureOverlay.qml:16:1: QML CaptureOverlay: Binding loop detected for property "_startTime"
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_sof_notify: PIX0 frame id: 2
Sep 16 14:53:03 Sailfish [13783]: [W] QQmlImportDatabase::registerPluginTypes:1875 - Module 'QtDocGallery' does not contain a module identifier directive - it cannot be protected from external registrations.
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_sof_notify: PIX0 frame id: 3
Sep 16 14:53:03 Sailfish kernel: msm_isp_sof_notify: PIX0 frame id: 4
Sep 16 14:53:04 Sailfish [13670]: [D] QGstreamerVideoWindow::QGstreamerVideoWindow:72 - No m_videoSink available!
Sep 16 14:53:04 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   81
Sep 16 14:53:04 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  audio   81
Sep 16 14:53:04 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  video   81
Sep 16 14:53:04 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   81
Sep 16 14:53:05 Sailfish dbus-daemon[817]: Activating via systemd: service name='org.nemo.transferengine' unit='transferengine.service'
Sep 16 14:53:05 Sailfish systemd[723]: Starting Transfer engine...
Sep 16 14:53:05 Sailfish dbus-daemon[817]: Successfully activated service 'org.nemo.transferengine'
Sep 16 14:53:05 Sailfish systemd[723]: Started Transfer engine.
Sep 16 14:53:05 Sailfish ne[13754]: [D] TransferEnginePrivate::exitSafely:189 - Scheduling exit in 5000 ms
Sep 16 14:53:05 Sailfish ne[13754]: [D] TransferEnginePrivate::exitSafely:189 - Scheduling exit in 5000 ms
Sep 16 14:53:06 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   82
Sep 16 14:53:06 Sailfish [13783]: [D] QGstreamerVideoWindow::QGstreamerVideoWindow:72 - No m_videoSink available!

Not working back camera:

Sep 16 14:53:40 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   83
Sep 16 14:53:40 Sailfish [13783]: [D] QGstreamerVideoWindow::QGstreamerVideoWindow:72 - No m_videoSink available!
Sep 16 14:53:40 Sailfish lipstick[1127]: [D] CoverActionModel::update:131 - void CoverActionModel::update() Clearing model
Sep 16 14:53:40 Sailfish invoker[3991]: WARNING: An inactive plugin is misbehaving - tried to show a window!
Sep 16 14:53:40 Sailfish invoker[3991]: WARNING: requestActivate() called for  QQuickView(0x101fee0)  which has Qt::WindowDoesNotAcceptFocus set.
Sep 16 14:53:41 Sailfish lipstick[1127]: [W] WindowPixmapItem::updatePaintNode:665 - WindowPixmapItem does not have a source texture, cover will be dropped..
Sep 16 14:53:41 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   83
Sep 16 14:53:41 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   83
Sep 16 14:53:41 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   84
Sep 16 14:53:41 Sailfish booster-silica-media[13889]: [D] QWaylandEglClientBufferIntegration::QWaylandEglClientBufferIntegration:62 - Using Wayland-EGL
Sep 16 14:53:41 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   84
Sep 16 14:53:41 Sailfish [13783]: [W] CameraBinSession::processBusMessage:1027 - CameraBin error: "Could not initialize supporting library."
Sep 16 14:53:41 Sailfish mapplauncherd[13889]: SilicaBooster: Initiate asynchronous preload.
Sep 16 14:53:41 Sailfish [13783]: [W] unknown:16 - file:///usr/share/jolla-camera/pages/capture/CaptureOverlay.qml:16:1: QML CaptureOverlay: Binding loop detected for property "_startTime"
Sep 16 14:53:41 Sailfish [13889]: [W] QQmlImportDatabase::registerPluginTypes:1875 - Module 'QtDocGallery' does not contain a module identifier directive - it cannot be protected from external registrations.
Sep 16 14:53:43 Sailfish [13783]: [D] QGstreamerVideoWindow::QGstreamerVideoWindow:72 - No m_videoSink available!
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   85
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  audio   85
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  video   85
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   85
Sep 16 14:53:43 Sailfish dbus-daemon[817]: Activating via systemd: service name='org.nemo.transferengine' unit='transferengine.service'
Sep 16 14:53:43 Sailfish systemd[723]: Starting Transfer engine...
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   83
Sep 16 14:53:43 Sailfish dbus-daemon[817]: Successfully activated service 'org.nemo.transferengine'
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  release   84
Sep 16 14:53:43 Sailfish systemd[723]: Started Transfer engine.
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  release   83
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   83
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   84
Sep 16 14:53:43 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   83
Sep 16 14:53:43 Sailfish [13783]: [W] CameraBinSession::processBusMessage:1027 - CameraBin error: "Could not initialize supporting library."
Sep 16 14:53:43 Sailfish ne[13853]: [D] TransferEnginePrivate::exitSafely:189 - Scheduling exit in 5000 ms
Sep 16 14:53:43 Sailfish ne[13853]: [D] TransferEnginePrivate::exitSafely:189 - Scheduling exit in 5000 ms
Sep 16 14:53:45 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  register   86
Sep 16 14:53:45 Sailfish [13889]: [D] QGstreamerVideoWindow::QGstreamerVideoWindow:72 - No m_videoSink available!
Sep 16 14:53:45 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   83
Sep 16 14:53:45 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  release   84
Sep 16 14:53:45 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  release   83
Sep 16 14:53:45 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  update   83
Sep 16 14:53:45 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   84
Sep 16 14:53:45 Sailfish ohmd[534]: *** resource_request:  acquire   83
Sep 16 14:53:45 Sailfish [13783]: [W] CameraBinSession::processBusMessage:1027 - CameraBin error: "Could not initialize supporting library."

I think this is the problem:

Sep 16 14:53:45 Sailfish [13783]: [W] CameraBinSession::processBusMessage:1027 - CameraBin error: "Could not initialize supporting library."

Any ideas?

PS: This didn't help => https://together.jolla.com/question/54678/bug-camera-stopped-working/

Jolla C with 2.0.2.51 (Aurajoki)

edit retag flag offensive close delete

Comments

Well, you could simply try uninstalling the camera application and then installing it again.

To remove the camera app; pkcon remove jolla-camera and then pkcon install jolla-camera - if you don't see any change, reboot the device and check again.

Edz ( 2016-09-16 19:19:05 +0200 )edit

No this didn't help

lofi ( 2016-09-16 19:43:10 +0200 )edit

Already checked if you are encountering the BTRFS issue (only possible on Jolla 1)?:

https://together.jolla.com/question/131616/problem-phone-laggy-and-apps-crashing/?answer=131731#post-id-131731

Alex ( 2016-09-16 22:20:07 +0200 )edit

It's a Jolla C with 2.0.2.51

lofi ( 2016-09-16 22:33:32 +0200 )edit

Were u able to find a solution, coz i am also facing the same problem but with both cameras.

daniel057 ( 2016-10-13 18:21:39 +0200 )edit

4 Answers

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2017-12-27 09:35:19 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

updated 2017-12-27 09:35:19 +0200

I know that this is an old post, but I got exactly the same issue, and it seems to be a hardware issue: the rear camera Board2Board connector's pins has cold soldering joints to the mainboard. Basically the connector pins are not soldered to the PCB but only pressed to the solder (which is on the PCB). With time as the solder oxides the electrical parameters of this joint will decrease causing hectic behaviour first then total camera failure.

With proper tooling (soldering station with small tip, proper flux and a microscope) it takes 10 minutes to fix. If you take it to a phone shop where they do board level repair they should be able to repair it.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Well it was too early to be happy. The problem still persist even if it did not appeared for a day after the resoldering :(. If anyone knows a source for a compatible camera module for the JollaC/Aqua Fish please let me know!

martonmiklos ( 2017-12-28 00:39:50 +0200 )edit
0

answered 2017-04-07 14:44:23 +0200

carepack gravatar image

any news on this? affected on sailfishos 2.1.0.11. tried several gstreamer combinations and reinstalls but nothing helped. JollaC so no btrfs balance solution

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Well as it seems that it is not software related - then did you check and reconnect at least the hardware connection (ribbon cable) of the camera? Maybe also the camera modul is just defect?!

IIRC I somewhere read on TMO that the Jolla C/Intex Aqua Fish is assembled poorly and someone (I think it was HtheB) experienced a not working camera caused by a loose ribbon cable so have a look on the internals of your Jolla C. :)

Alex ( 2017-04-07 15:18:12 +0200 )edit
1

but i guess the console message would be something like "could not connect to camera" or something else. front camera is working fine

carepack ( 2017-04-07 15:35:14 +0200 )edit

Well the software does not provide hardware failure/ connection error messages (and in most cases is also unable to do so), so just open your Jolla C and reconnect the ribbon cable carefully. Both cameras have a seperate ribbon cable, so if the front camera is working fine this is just another sign of a loose connection or hardware failure of your main camera module. :)

Alex ( 2017-04-07 15:48:31 +0200 )edit
0

answered 2017-10-08 17:31:55 +0200

ragzy gravatar image

Today I teared down my Jolla C to try to reconnect the camera cables. I managed to get some more cracks in the plastic frame while prying it off. The back camera is still not working.

I can confirm that the error message that shows up in console when switching from the front to the back camera is:

CameraBin error: "Could not initialize supporting library."

My headphone jack is also worn out, it has to be in the exact position to work, so It is also useless now. Thinking of going back to my Jolla 1. I liked that size more so the Xperia X size is not very appealing to me. But I suppose the build quality is better. Jolla 1 had many issues too tough, but at least the headphone jack and camera is still working...

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2018-01-12 09:18:55 +0200

antlih gravatar image

updated 2018-01-12 09:21:37 +0200

Hello, I have the same problem in my Intex Aquafish - the main camera shows black screen and I can activate the front camera only occasionally (but it works then).

This problem appeared after software update, so likely related to it. After the update it showed black screen but the camera worked couple of times after powering the phone off and on again.

The diagnostics pass front camera test but back camera does not.

Did anyone find a solution to fix this?

Current build is 2.1.2.3 (Kiiminkijoki).

edit flag offensive delete publish link more

Comments

I have had the same (except it was not related to the upgrade) issue, and in my case the camera module replacement solved the issue. (I have a replacement module a ~week from now)

The soldering of the camera's board to board connector was also crappy. (This might lead to the the camera module death.)

martonmiklos ( 2018-01-12 14:02:09 +0200 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
2 followers

Stats

Asked: 2016-09-16 16:03:54 +0200

Seen: 845 times

Last updated: Jan 12