Ask / Submit
75

[bug] Jolla C, could not receive sms/phone call [released]

Tracked by Jolla

asked 2016-09-17 02:10:41 +0300

Whippler gravatar image

updated 2017-09-30 13:21:24 +0300

BonoNL gravatar image

So earlier today i was supposed to get couple sms messages that the item i ordered is ready for pick up, but never received them and had to rely on the email notifications. And later on i missed a call that never ringed or showed up on the phone.

So i asked a friend to call me. It booped normally on his end as if waiting for answering the call. But on my end nothing happened, Jolla C never ringed.

after rebooting the device i got the sms messages. and calls started working, pretty serious bug, missed my pizza too :/

sonera in finland, data on 4G, sometimes dropping to 3g.

Update 26/4/2017: Still not fixed in 2.1.0.11

Update: 16/7/2017: I did play around with two aqua fishes and find-my-jolla app. did send the magic word from both devices to the other. While i was able to send sms and the other one did receive, mine did not receive a single one untill reboot.

Update 30-09-2017 In my case it was fixed with the 2.1.1.26 update. Can we confirm that it has been fixed so we can close this question?

edit retag flag offensive reopen delete

The question has been closed for the following reason "released in a software update" by BonoNL
close date 2018-09-26 22:30:34.172976

Comments

Country, carrier, technology (3G, 4G?)

ossi1967 ( 2016-09-17 08:09:34 +0300 )edit
8

I have the exact same issue with my Jolla C, though I have observed it only with calls and not messages. I have at least three confirmed cases where the other party tried to call me and it looked like it was ringing on its side, but nothing showed up on my phone. Not even a missed call notification, it's like the call never happened. I was reluctant to report it until now because I wanted to eliminate the chance of an app or a patch etc. interfering... I have removed scumstopper app and removed all network change settings from Situations app to see if it would help, but the problem with this bug is you cannot reliably reproduce it or be sure it has gone away. Please Jolla, pay attention to this issue because it certainly is a showstopper....

thisisme ( 2016-09-17 15:14:56 +0300 )edit
1

I have the same on Aqua Fish, both on 2.0.2.48 and 51 versions

x1f ( 2016-09-19 13:48:54 +0300 )edit
1

It did happen for me with 2.0.5.6 on a Jolla C. I only noticed, when my Mom called me on the landline at home, asking me if I was okee and why I would neither answer to calls or SMS text messages.

The Jolla C had an uptime of ~10 days by then and I think I at least disabled SIM card 2 in that period.

I'm using Swisscom (4G enabled) in SIM1 and SIM2 is 3AT card, but only enabled when I go to Austria.

Venty ( 2016-12-12 15:01:15 +0300 )edit
2

I can't understand how this is not treated as a release showstopper by Jolla...

thisisme ( 2016-12-12 19:01:27 +0300 )edit

27 Answers

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2017-02-10 14:06:42 +0300

Marco gravatar image

Installed 2.1.0.9 two days ago and set network mode to Prefer 4G. Today exactly the same issue occurred as before, so the issue hasn't been fixed. Going back to 3G...

edit flag offensive delete publish link more
1

answered 2017-02-01 00:18:20 +0300

deloptes gravatar image

I experienced this bug today in Austria A1/Bob on Aquafish with 2.0.5.6, one SIM, automatic network selection (preffer 4G). When calling the phone I hear the dial signal, but the phone does not ring. Phone can call the other phone, but no dial tone. When switched off the SIM and switched on again it starts calling the last number from the dial up list. When closing the dialing to the number, it starts calling the next number and so on. I shut down the phone and started it again, to recover. Very annoying! I have no idea how this can be reproduced. I hope we get a fix really soon and keep my tumbs crossed.

PS: To the question if it was show stopper - how could Jolla decide on something it does not know that exists?

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

What do you mean? Jolla do know it exists, they are tracking it - please check the most voted answer.

thisisme ( 2017-02-01 12:28:39 +0300 )edit
1

I mean OP said he can not understand why it was not a show stopper, when SFOS was released. At that point of time I doubt Jolla knew of this problem. ATM tracking the issue does not mean anything unless there is a solution and this issue does not qualify the phone as reliable i.e. for business or even daily use.

deloptes ( 2017-02-01 13:16:50 +0300 )edit
0

answered 2016-12-20 16:08:07 +0300

molly gravatar image

Have the same problem with Jolla1 (3G Lebara, Network selection automatic, 2.0.5.6). In that very moment when I hit this bug the touch screen vibration is also stop working.

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2016-12-17 11:10:17 +0300

i-petko gravatar image

It seems that it has something to do with manual network selection. That is the only difference in settings between a friend and I, and he has not experienced a problem. I experience it daily.

edit flag offensive delete publish link more
7

answered 2016-12-09 10:28:33 +0300

mvdm gravatar image

updated 2016-12-09 10:52:02 +0300

I reopen it because it is'nt solved.(see https://together.jolla.com/users/6848/cuh7b5/)

for me it happend not because i use only one sim in my jolla C and set manually proximus as operator.

On the day i use simscout and see that sim1 works well....

Can jolla confirm status of this- can we have trust in our jolla to make calls ...

I really proud to use this product but if we do'nt see if we are offline, people can use it ...

Can someone give me de command to see de ofono package it like there's the problem ...

i found it pkcon get-details ofono :

i have ofono-1.17+git36.1-1.48.1 ;-)

Thanks.

mvdm

edit flag offensive delete publish link more

Comments

3

I agree! This is a critical problem affecting the core functions of the phone (i.e. the device is totally unreliable). This should be handled with high priority. Jolla guys, please give us some feedback, pls!

cuh7b5 ( 2016-12-09 10:35:29 +0300 )edit
1

I have ofono-1.17+git36.1+patch1-1.48.1.armv7hl installed on my Jolla C. Problem exists.

cuh7b5 ( 2016-12-09 11:15:48 +0300 )edit
7

answered 2016-12-07 18:15:16 +0300

cuh7b5 gravatar image

updated 2016-12-07 18:19:12 +0300

On Jolla C with Sailfish 2.0.5.6, the problem still exists. I had an incoming phone call, ended it then I could not dial nor did I receive calls or sms'es. ril_log was enabled.

ril_log and the journalctl outputs:

ril_log.log

journalctl.log

Just a small addition: I dialled a number but nothing happened on the GUI. Then after about ten seconds there was a tone in the phone, like the one when a dialling fails.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

exactly same as me!

TMavica ( 2016-12-17 12:05:36 +0300 )edit
2

Thank you @cuh7b5 for your logs. They will be checked.

jovirkku ( 2016-12-17 21:30:08 +0300 )edit
3

I wonder how many users are still facing this issue with 2.0.5.6. It is at least @cuh7b5 and @TMavica. How about @mvdm, @MJolla, @Moshroom, @babydoc056, @3r00k5, @louisbob, @itdoesntmatt ? Anyone else?

jovirkku ( 2016-12-18 14:16:12 +0300 )edit
2

Yes, still an issue, so I'm using my phone in 3G. I sent my logs to Jolla 2 months ago and got the response 'We have updated the developer team regarding this case. And, it seems to be something known. We added the details to the case there.'

Marco ( 2016-12-18 14:24:22 +0300 )edit

no problem for me so far but as said i use only one sim and set prefered 4g and select manually operator.

MVDM

mvdm ( 2016-12-19 09:54:29 +0300 )edit
1

answered 2016-12-05 10:56:20 +0300

mvdm gravatar image

Hello i update to 2.0.5.6 can jolla confirm problem is solved ?

Now i use my jolla C with only 1 sim (Proximus) and no problem so far.

I use simscout to check on the day....

In settings I have selected prefer 4g and select the network manually.

I had previous problem when i use two sim (Proximus and Base) and network was automatic + prefer 4G.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

I thought that it was solved because I had not faced the problem for weeks since the update. But some days ago the exact same problem happened again: no phone calls, no text messages in either direction (incoming or outgoing). I had to reboot. Now I switched on logging, to see next time what has happened.

cuh7b5 ( 2016-12-06 17:43:36 +0300 )edit
2

answered 2016-11-28 10:43:05 +0300

cuh7b5 gravatar image

updated 2016-11-28 15:56:46 +0300

I have updated to 2.0.5.6 a week ago, the problem did not occur since then on my Jolla C. Anyone can confirm that the bug is solved? I see that ofono has been updated.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

still present in 2.0.4.14 =(

mvdm ( 2016-11-28 15:07:52 +0300 )edit

2.0.5.x is newer than 2.0.4.x...

cuh7b5 ( 2016-11-28 16:31:10 +0300 )edit
2

The problem still exists on 2.0.5.6. :(

cuh7b5 ( 2016-12-05 10:21:36 +0300 )edit
1

answered 2016-10-27 01:50:08 +0300

3r00k5 gravatar image

got this too. This https://jolla.zendesk.com/hc/en-us/articles/202505018#13 seemed to sort

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

I have this problem and my sim isn't 4G so changing from 4G to 3G can't be only situation which affects this.

MJolla ( 2016-12-07 18:32:52 +0300 )edit

Idiot work around. If I have a phone(JollaC) witch supports 4G and I'm paying for a 4G subscription it should simply work.

BonoNL ( 2017-03-05 23:07:34 +0300 )edit
0

answered 2016-10-26 23:35:46 +0300

Yes, same here. I like how Jolla C looks, but it's too unreliable for everyday use. Moving my SIM card out now :(. Noticed something that might help fixing the problem: For me the problem usually occurs when I travel by train between Seinäjoki and Tampere. There is a part where the train tracks go through a swampy area where there is no network. Going through that area usually kills Jolla C and the only way to get the connection back is to reboot. So probably it has something to do with not being able to reconnect to the network after temporarily losing connection.

I think it also sometimes lost mobile data if somebody called when a certain Android app (namely Podcast Addict, maybe Pokemon GO too) was active.

edit flag offensive delete publish link more

Question tools

Follow
24 followers

Stats

Asked: 2016-09-17 02:10:41 +0300

Seen: 5,287 times

Last updated: Jan 31 '18