Ask / Submit
4

[not solved yet] Whatsapp video/audio calls stopped working after update 2.0.5.6

asked 2016-11-25 02:11:42 +0300

Schturman gravatar image

updated 2016-12-19 20:59:08 +0300

Hi to all.
I noticed that whatsapp video/audio calls stopped working after update 2.0.5.6..
Aliendalvik restart or reboot not help.
Can someone confirm or problem only in my device (jolla C).
Thanks

edit retag flag offensive close delete

Comments

Recently Whatsapp calls stopped working. It's in «connecting» and no calls. I thought that the problem with Whatsapp, but the version is the latest - 2.16.357. Sailfish OS build is 2.0.4.14. Intex Aqua Fish

Fedorka ( 2016-11-25 08:55:03 +0300 )edit

Weird, for me on 2.0.4.14 video/audio calls worked without any problem... Only after update it stopped and show "connecting".

Schturman ( 2016-11-25 09:18:56 +0300 )edit

4 Answers

Sort by » oldest newest most voted
4

answered 2017-02-06 03:28:50 +0300

vark1234 gravatar image

updated 2017-02-10 02:43:45 +0300

Just wondering if someone here found a solution for this. No issue with the Whatsapp messages. But Whatsapp and Skype calls stopped working when connected to mobile internet. Calls works fine on both apps if the device is connected through Wifi. My device is Aquafish running on 2.0.5.6.

Thanks in advance

UPDATE

Got this issue fixed for now. If someone is looking for a solution, this is what I did. Hopefully the fix will work for you too. *You should have root access before issuing these commands . So run *devel-su and type in your password.

  • Uninstalled aliendalvik from the Sailfish terminal using the command ' pkcon remove aliendalvik '. (Varoius threads here advise to uninstall the Android Support from the Jolla Store. But in Aquafish, this app is not listed in the store for some reason).
  • Rebooted the device
  • From the Sailfish terminal, installed the aliendalvik by issuing the command 'pkcon install aliendalvik' . (I have seen some posts here to do this installation with your WIFI off and Mobile data ON. I installed it while my phone was connected to the WIFI network).
  • Rebooted the device and voila - all working , whatsapp, skype calls etc all connected with Mobile N/W (3G & 4G).

If I bump in to issues related to this, will update you here. Hope this helps.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

Thanks Krishnan, I will have a look at those links.

vark1234 ( 2017-02-06 20:40:34 +0300 )edit

pkcon remove aliendalvik && pkcon install aliendalvik with mobile data on, wifi off worked for me. Skype and Whatsapp video calls now work again (running 2.1.0.11).

However, this is not a perfect solution. I lost all my whatsapp & skype chat logs and had to re-register to both of them.

jaacoppi ( 2017-05-22 08:51:54 +0300 )edit
1

answered 2016-12-20 19:18:09 +0300

taran gravatar image

had same problem.. re-updated using terminal, problem solved.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

reupdated what? aliendalvik ?

Ok, by reinstalling aliendalvik, it not really helped... I also reinstalled many different packages that related to droid/sound/pulseaudio and also installed this packages:
qt5-qtmultimedia-plugin-mediaservice-gstaudiodecoder a52dec faad2 libdca libvpx After lipstick restart, at least for now it work ok and without this terrible noise :)

Schturman ( 2016-12-20 19:54:27 +0300 )edit

I jumped back to 2.0.4.14 & then reupdated to 2.0.5.6 via terminal.

taran ( 2016-12-21 06:42:20 +0300 )edit
0

answered 2016-11-25 10:59:22 +0300

Schturman gravatar image

Ok, for now problem solved by installing beta version of whatsapp app from google play. Video calls work perfectly ;)

edit flag offensive delete publish link more

Comments

hmmm, for me it work...

Schturman ( 2016-12-08 10:59:00 +0300 )edit
0

answered 2016-12-19 20:41:23 +0300

Schturman gravatar image

Ok, I have another problem now. The video call is working, but other side can't hear me, it's only terrible noise, but I can hear other side without any problem. Can someone confirm ?
Now tested with skype and got the same result. On previous version all worked like it should...

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Hey @schturman check my thread my description is different but i also had exactly the same Problems

https://together.jolla.com/question/153447/2056-camera-doesnt-work/

PatsJolla ( 2016-12-19 22:11:07 +0300 )edit

Thanks, but it's not really the same problem... You post about camera, I don't have this problems...
But anyway, I tried to reinstall all gstreamer packages, but it didn't change nothing. The other side still can't hear me.

Schturman ( 2016-12-19 23:27:41 +0300 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
3 followers

Stats

Asked: 2016-11-25 02:11:42 +0300

Seen: 1,352 times

Last updated: Feb 10 '17