Ask / Submit
39

Bad earphone quality (crackles)

asked 2014-01-16 17:59:15 +0300

TellienInTouch gravatar image

updated 2014-01-19 21:02:58 +0300

lk gravatar image

When someone calls me, I find that the call quality is really bad, with crackles when I increase sound, even when the sound is not very loud.

I don't know if it's a hardware problem or if it could be corrected with a software update.

Am I the only one with this problem?

edit retag flag offensive close delete

Comments

1

I have also experienced little distortion on call and main speaker on really high volume level. The buttons also feel a bit loosened up, especially the volume button. But since there have been no "vital errors" so far I haven't returned the device for repairs at least yet.

TimTTK ( 2014-01-16 18:54:51 +0300 )edit
1

Have been using it daily since December 20th with no sound distortion in the earpiece speaker. Only sound issues have occurred when either I or the calling party have been in areas of very poor signal.

Richard

richardski ( 2014-01-17 00:31:20 +0300 )edit

In fact it's not like call distorsion in area of poor signal but more like if something vibrates inside the earphone.

TellienInTouch ( 2014-01-17 09:00:44 +0300 )edit
1

I'm also having this problem. I think it got worse after the 1.0.2.5 update so I'm still hoping that it is a software problem and not hardware.

avg ( 2014-01-30 10:20:13 +0300 )edit

With high volume I have the same issue as well (no issue when using bluetooth headset, thus I guess is related to the speaker)

c.la ( 2014-02-04 19:35:30 +0300 )edit

7 Answers

Sort by » oldest newest most voted
5

answered 2014-04-08 12:21:45 +0300

Renzo gravatar image

Hello everybody; It seem that in my Jolla phone the earphone quality derated much after the last OS update: now the voice seem metal and vibrant. It still usable but the sound quality is very annoying. Anybody know if there's a software patch for this issue? Thanks

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

Same for my Jolla. Did you try to remove TOH (cause I suspect TOH to be the unintentional vibrator in some cases - like a guitar ;-)

jualta ( 2014-05-07 17:01:23 +0300 )edit
4

answered 2014-03-07 18:13:28 +0300

TellienInTouch gravatar image

For me it seems to be a hardware issue (I also have problem with the vibrator that no longer works).

My phone was returned to Optima Service so maybe this problem will be solved after repair, I hope :)

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Not much better after return...

TellienInTouch ( 2014-04-08 12:50:07 +0300 )edit

any news (defect fixed)?

jualta ( 2014-05-07 16:57:51 +0300 )edit

I think not really but I had a Nokia before with a really good quality so...

TellienInTouch ( 2014-05-07 17:04:56 +0300 )edit
1

I also had my Jolla on Optima, for earphone and speaker warranty repair. Phone seems to work nicely now.

TimTTK ( 2014-05-11 14:20:22 +0300 )edit
2

answered 2014-12-16 18:48:46 +0300

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

updated 2014-12-16 18:48:46 +0300

nag gravatar image

I made a support request, and had this answer

Open Phone app Take "Enter phone number" in the pull down menu. Type the string ##310## and wait a moment CSD app will start up. Accept the disclaimer Tap 'Individual tests' Scroll down until you see the word 'Audio' on the right Tap 'Receiver playback'. If there is a headset or a Bluetooth device connected to your Jolla, disconnect them now. Tap 'Start' then.

I did it and...surprise ! No noise from the ear speaker. So, it happens only during calls, and it shouldn't be a hardware problem; I'm trying to understand and solve it.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

For me ##310## does not open any app. Should I place a call to that number?

Vesa ( 2014-12-17 22:48:38 +0300 )edit
1

That is not the right string, this is *#*#310#*#* the right one

nag ( 2014-12-18 15:56:06 +0300 )edit

Great service code! Thanks. :)

cocovina ( 2015-01-28 14:02:26 +0300 )edit

My 'Receiver' is not working during calls. I tested with CSD Tool and 'Receiver playback' is muted. So can anyone suggest to fix the issue.

Twinklestar1792 ( 2015-02-03 19:05:14 +0300 )edit

Did you understand and solve it? I'm having the exact same issue: cracking sound whenever in a call, sometimes even turning the volume all the way down doesn't fix it. But I just ran the suggested tests and receiver playback of the Jolla tune was crystal clear. So I'm also guessing that it's related to calls somehow

stkliment ( 2015-07-31 23:28:21 +0300 )edit
1

answered 2014-04-08 14:56:26 +0300

Claudio gravatar image

I think this but it can be wrong. Like Alsa, Pulseaudio handles the audio with a software mixer. In some devices (speakers and so on) alsa overpower the speaker and you hear sound very ugly and crackles. So i think, the PCM mixer is too high?

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

You can test with pactl settings in the terminal. Example (100% is default, higher values are possible but please be careful with your ears!!!):

pactl set-sink-volume 1 80%

https://together.jolla.com/question/68113/louder-than-100-volume/

lispy ( 2015-01-28 14:40:47 +0300 )edit
1

answered 2014-11-11 23:48:47 +0300

2Ti gravatar image

I had a problem with the speaker a bit over a month ago. Basically whenever I was on a call the speaker sounded like there was a hair on top of it that would vibrate against the speaker membrane. I reported the problem to Jolla care, they asked me to send the device in, I did, it came back fixed. Repair report said that they had replaced the speaker. I haven't had this problem since.

I don't know if it was a broken speaker or just dirt on the membrane, but since the phone was still in warranty I didn't want to start opening it up and sent it to Jolla care instead. The service was pretty quick, got the phone back in about a week.

edit flag offensive delete publish link more
1

answered 2015-01-28 14:31:48 +0300

cocovina gravatar image

I have the same problem. My first Jolla was OK, But I gave it away and buy a new and this one has the problem with a hoarse earphone. :(

Is there someone who has solved this? How? Send to Jolla service center as warranty defect?

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2014-11-11 19:28:06 +0300

auris gravatar image

mine as well so bad, even some times i cant understand what people talking to me.

edit flag offensive delete publish link more
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
12 followers

Stats

Asked: 2014-01-16 17:59:15 +0300

Seen: 2,431 times

Last updated: Jan 28 '15