Ask / Submit

My Jolla is unable to connect to broadband network service

asked 2017-07-20 12:23:55 +0200

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

updated 2017-07-20 13:18:10 +0200

u-dash gravatar image


My Jolla is about two years old now. In the past few weeks, I'm not able to use my provider's 4G network. I already made contact with them, there is nothing wrong in their side. Am I able to check, if the hardware is damaged? Wifi works correctly, but I need the mobile net as well.

Thanks in advance

edit retag flag offensive close delete



Occasionally, I have problems with 4G here in the UK (Giffgaff).
Head to Settings/Mobile network and tap on Network mode: and change to Prefer 3G, give it a second or two and you should be connected to 3G. If all goes well with connection to 3G, try 4G again.

Also, there is an app built into your phone called 'CSD tool', this allows hardware checks of the device. You can access CSD tool several ways; for me, I head to Settings/About product and tap 5 or 6 times on the actual Build Number, agree to continue and you're now in CSD tool. Now you can use the RF function check to test your 3G/4G connections.

Edz ( 2017-07-20 14:38:04 +0200 )edit

Hi, thanks for your answer. I tried both of your solutinos, however none of them fixed my issue. But CSD tool passed the 4G test. Strange.

u-dash ( 2017-07-20 16:54:27 +0200 )edit

4 Answers

Sort by » oldest newest most voted

answered 2017-07-20 16:46:12 +0200

velemas gravatar image

I had the same problem a few weeks ago when I got a new SIM. I fixed it in the developer mode.

Look into /var/lib/ofono/ril and you will see the old SIM id which you have to change to the new one. There also should be 2 directories in /var/lib/ofono with names consisting of 16 digits. One of them is named the same as you old SIM id. Change SIM id in the ril file to the other one. The issue should be fixed after phone restart.

edit flag offensive delete publish link more

answered 2017-10-09 12:48:28 +0200

potski gravatar image

I have this issue sometimes as well, both home and abroad.

HOME NETWORK Last time enabling data gave me error "problem with connection" instead of "Connected". Ofono logger gave me "unexpected data call status 65535". I contacted the service provider and they "did something" to fix the issue. I was told it had something to do with "GPRS data not been updated correctly", anyway that solved the problem.

Another time when facing the same problem I also contacted the service provider and they asked me to "reboot the network connections", I did this from Utilities app and problem was solved. They said that iPhones have had the same problem. I can't tell if service provider also did something or not.

ABROAD / ROAMING Usually I am able to connect and use data but connection is lost after a few days, reconnecting never happens. This was solved by my colleague: "set network manually, do not let the phone select carrier". He had two iPhones in the family: other worked fine abroad, other required the same maneuver. I am not familiar with network selection procedure but I assume network strength was not stable and phone decided to move to stronger network. Experts can correct me.

POSTSCRIPT I mentioned rival twice, so it is not a Sailfish problem only! Helpdesk and IT support personnel do not know Sailfish that well, they may surrender instantly or blame OS. For that reason it is important to ask them what was done to solve the situation.

edit flag offensive delete publish link more

answered 2017-07-20 14:04:35 +0200

L_A_G gravatar image

If you have another 4G capable phone or another SIM card with a different carrier you could try swap the SIM cards around. If your phone works with another SIM card then it's your SIM card and if your SIM card works in another phone it's the phone that's (probably) at fault.

edit flag offensive delete publish link more


Hi, It seems the easiest way is the best. You were right, I've tried with a different sim card from the same provider, and it is working fine. I've to ask a sim card replacement.

Thanks again

u-dash ( 2017-07-24 11:40:04 +0200 )edit

@u-dash You're welcome :)

L_A_G ( 2017-07-25 16:56:36 +0200 )edit

answered 2017-07-20 14:55:26 +0200

xneo gravatar image

Have you tried to install "ofono log" from Jolla Store? When you first start the tool, there is an option to repair your broadband services.

I got a new SIM Card a few weeks before and faced the same problem with no connection of 3G and 4G.

edit flag offensive delete publish link more


Hi, I just tried it. Sadly, the issue is still exists.

u-dash ( 2017-07-20 18:31:46 +0200 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools



Asked: 2017-07-20 12:23:55 +0200

Seen: 276 times

Last updated: Oct 09 '17