Ask / Submit
2

[bug] Proximity sensor/light sensor stops working after several minutes

asked 2018-04-12 10:13:43 +0300

gehowa gravatar image

I'm on J1/2.1.4.14, and recently a problem with the proximity sensor/light sensor surfaced: It stops working several minutes after booting (checked with CSD tool). A reboot fixes the problem, but not for long. I'd like to debug, so has anybody any idea where to look, i.e. which logs to monitor or which daemons to check? I already did a factory reset, but it didn't help.

edit retag flag offensive close delete

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2018-04-13 08:52:52 +0300

spiiroin gravatar image

If "stops working" == "gets permanently stuck to covered state", then this sounds like what easily happens to proximity sensor over time: Dirt, dust particles, scratches, etc increase the base reflection that the sensor "sees" until the observed values never exit the bounds of "covered" state. IIRC J1 does some p-sensor limit tweaking on bootup, which helps to some extent and could explain "works for a while after reboot" situation.

If you are not comfortable with taking the phone apart (to clean the sensor hole underneath the display), there are some pointers for more info, testing, debugging & performing non-permanent adjustments at https://together.jolla.com/question/162852/solved-double-tap-stop-working/?answer=162860#post-id-162860

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Thank you! Cleaning the sensor did the trick :)

gehowa ( 2018-04-13 22:36:50 +0300 )edit

Unfortunately the erratic behavior came back :/

gehowa ( 2018-04-16 10:17:40 +0300 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
2 followers

Stats

Asked: 2018-04-12 10:13:43 +0300

Seen: 176 times

Last updated: Apr 13