Ask / Submit
2

Battery issues, can't charge the phone properly anymore

asked 2018-11-20 22:13:35 +0200

Lectem gravatar image

updated 2018-11-20 22:52:52 +0200

Sailfish OS 3.0.0.8 - Xperia X (single sim)

I started having issues with my battery after upgrading to Sailfish 3. It would consume battery until there's not a single bit of juice left. This led to an issue where the phone would try to boot when I plugged in the USB cable, with the screen light at full power.

This led to the following loop :

  1. Warning about phone being unlocked
  2. Sony logo (full bright and white screen)
  3. Might show the charging battery logo (sometimes not even reached)
  4. Power off
  5. Repeat

As far as I remember, the android version did not take that long (I think it booted another partition, or some fast boot feature ?) to show the battery charging logo and then go into sleep (charging mode).

Tonight it seems my battery stopped charging altogether, at rare times I was able to see the red battery screen with a lightning above it, but then it would power off. After replugging it, the LED was going in cycles from red to green to white, sometimes staying on green, sometimes not.

I managed to charge it a bit by going into fastboot (blue led), and it finally started charging again. The thing is, now it is displaying the small charging logo in the taskbar, even when not plugged in, and if I plug-in the cable and unplug it, I get the "USB disconnected" notification. image description

I tried getting more info using the Hunger Meter app, but it doesn't display battery info correctly: It just says

----- mWh for Full/Current status, and shows 100% battery charged while the taskbar is showing 32%. (It is also displaying a negative for "time left till empty")

So, is my battery dead ? Is this an issue with sailfish ? Should I reinstall android (I'd rather avoid this option) ? Is there any tool I could run to diagnostic the issue ?

edit retag flag offensive close delete

Comments

Is this a similar issue? Worked for me ...

mrtrm ( 2018-11-21 08:52:32 +0200 )edit

It could be, I bought a replacement microusb connector, hope this is only this and not a battery issue. I still think that it should be investigated why it takes so long to boot to show the charge icon though, and if possible cut the backlight when booting

Lectem ( 2018-11-27 21:51:58 +0200 )edit

3 Answers

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2018-11-20 22:40:26 +0200

spiiroin gravatar image

Bunch of wild guesses, but now that you have some charge in the battery, you could try to:

  1. Mention what hw you have (x, xa2?) and exact sw version (3.0.0.x?)
  2. Detach charger cable, reboot, wait until it is up to ui
  3. Charge from pc, not wall charger of any sort

Does it make any difference? Does it react in sane way to cable detach & reattach again?

That (2) is about: Having charger connected at bootup potentially -> glitch where system is left thinking that battery is charging despite disconnecting the whole cable -> possibly cause for that stuck icon -> could also block battery empty shutdown -> it just gets too empty. And (3) just because some people have reported problems with quick chargers.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Right, I totally forgot to mention the HW sorry... editing the post. I tried 2-3, and it shows the same issue even after reboot.

Lectem ( 2018-11-20 22:51:10 +0200 )edit
0

answered 2018-12-10 23:47:52 +0200

Lectem gravatar image

Seems to be fixed by changing the charging port as shown in https://www.youtube.com/embed/ntK_cytm1m8?rel=0&autoplay=1

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2019-01-11 00:23:05 +0200

hakkl gravatar image

Hi, on my xperia xa2 the charging symbol is always visible. My battery works fine. So maybe the charging symbol is an bug in 3.0.0.8.

Greets and best wishes to your phone


edit flag offensive delete publish link more
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
2 followers

Stats

Asked: 2018-11-20 22:13:35 +0200

Seen: 460 times

Last updated: Jan 11