We have moved to a new Sailfish OS Forum. Please start new discussions there.
30

[xa2 and Xperia 10] call recording doesn't record other side [released]

Tracked by Jolla (In release)

asked 2019-02-12 20:36:18 +0300

Fuzzillogic gravatar image

updated 2019-12-03 04:13:00 +0300

deedend gravatar image

On my XA2, the call recording feature only records my side of the conversation, but not the other side. I.e. on play back, I can hear myself talking, but not the other party. The feature is nearly useless because of this. Only because the device actually seems acoustically pick up and record the sound coming from the ear piece, the other side can be heard, but unclear and very faintly.

This kind of features should be robust! If a recording is made for legal or emotional purposes, there is no do-over. It would be better NOT to have a feature at all and be able to act accordingly, than finding out it doesn't work when it's too late to recover.

Please Review the gui in settings too, the display of the date of each records is incomplete.

edit: still broken on 3.0.3.8 :(

edit: and still broken on 3.1.0.11 :((

edit: and still broken on 3.2.0.12. :((( Again, if it doesn't work, then at least remove the option. It's useless now.

edit: broken even on the Xperia 10 :((((

edit retag flag offensive reopen delete

The question has been closed for the following reason "released in a software update" by Fuzzillogic
close date 2019-12-12 19:36:52.137378

Comments

hmmm same for JP1.
I suggest to check if the issue is on other phones, and maybe make the focus of the thread wider ...

cemoi71 ( 2019-02-13 01:28:13 +0300 )edit

It has been the same from the beginning

santhoshmanikandan ( 2019-02-13 05:38:38 +0300 )edit

i had the the problem in the past that the stored sound was too weak on my jp1.
https://together.jolla.com/question/160223/bug-call-recording-sound-level-is-too-weak/
Then it was solved. but now, i don't know... i'm not able to open the wav files. could you?

cemoi71 ( 2019-02-13 12:49:51 +0300 )edit

seems to be broken this time

cemoi71 ( 2019-02-13 12:54:45 +0300 )edit

on jp1 with v3.0.1 it works indeed... my bad sorry

cemoi71 ( 2019-02-13 13:35:51 +0300 )edit

4 Answers

Sort by » oldest newest most voted
6

answered 2019-12-11 23:11:16 +0300

Fuzzillogic gravatar image

It looks like the 3.2.1 release fixes this problem on both XA2 and X10. The release notes only mention the X10, but the changelog seems to indicate it's fixed for XA2 as well. I've just tested on my XA2, and call recording now works.

edit flag offensive delete publish link more
3

answered 2019-02-13 01:28:26 +0300

cemoi71 gravatar image

updated 2019-02-13 13:50:29 +0300

Issue seems to be by jolla phone too.

On JP1 the functionality worked with sfos 2.2.0.
I don't now how it was with v2.2.1. I didn't test it....
But for v3.0 didn't worked.
With v3.0.1 is solved on jolla phone.

Otherwise, the display of the date of each records in settings gui , is incomplete.
image description

Does anyone knows in which year there where created?
One is in 2017, 3x in 2018, 2x in 2019...
Time is hh:mm will be relevant to be displayed too.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

I have the same problem recording a call on the Sony XA2. The sound is very quiet and you can't hear the caller when you listen to the call recording. SF 3.0.3.10 on XA2 Is there a solution

Markus86 ( 2019-07-05 16:01:20 +0300 )edit

Same problem with my XA2 H4113 the caller sound can hardly be heard. I really hope you can fix this.

DK-Sailor ( 2019-08-12 21:50:57 +0300 )edit

Any update on the situation or how to get this work? I can't hear the other side. my voice is recorded only.

jaakko ( 2019-10-16 22:47:55 +0300 )edit
2

answered 2019-08-14 13:20:19 +0300

cemoi71 gravatar image

updated 2019-10-30 20:04:16 +0300

ideally it would be cool to set a parameter of sound level for recording the call. eventually 2.
on my xperia xa2+ i have the level of the my side with a correct level. but the one of other side it really to low. not understandable...

@Fuzzillogic are you sure that it record nothing? as i already commented above i had an issue with my jp1 where the sound was too weak.
Shortly i remarked with my XA2+ that the other side is too weak. difficult to understand the other side. I don't know how is the implementation of the interface. But i can represent myself that each phone has it own (and different) amplifier. If it is implemented with one and universal parameter (or same code for all devices). then there is maybe a problem.

Try to analyse the record file with a tool like audacity then you could observe if there is some trace on the track.

I mean, jolla knows where to act and how, it was already fixed.
Now other devices are on the stage. And then someone made maybe some mini improvement and is back to an old state.
They should investigate and make all devs on same stand to fix it and make it durable on there release route.

But please verify if it's really nothing on the track, or just a really slow one, that none may remark. that could really help the devs, because it make really a difference between both.
I think they should adapt a part for each devices on stage and definitively...

edit flag offensive delete publish link more

Comments

I'm positive. The only sound from the remote end is acoustically picked up from the earpiece through the device by the microphone. So, yes there is some sound, but it is very faint. I've just tried with wired headphones, to rule out the acoustic route, and while I can hear the remote end through the headphones, no sound whatsoever from the remote end is recorded.

Fuzzillogic ( 2019-10-30 23:09:47 +0300 )edit

shortly told you means that there is sound but no recorded artifacts (speech) is that correct?

cemoi71 ( 2019-10-31 00:18:51 +0300 )edit

@cemoi71 the local's side mic is still recorded. There is sound, but nothing coming directly from the remote side.

Fuzzillogic ( 2019-10-31 10:08:23 +0300 )edit

really strange... with mine (xa2+) there is something too weak, but there is something. xa2+ is not so much different than a xa2...

cemoi71 ( 2019-10-31 12:21:57 +0300 )edit

Same with the Xperia 10 (non plus)

deedend ( 2019-12-03 04:07:28 +0300 )edit
1

answered 2019-12-12 08:35:31 +0300

jovirkku gravatar image

This issue was fixed to OS release 3.2.1.19.

edit flag offensive delete publish link more

Question tools

Follow
8 followers

Stats

Asked: 2019-02-12 20:36:18 +0300

Seen: 1,216 times

Last updated: Dec 12 '19