Ask / Submit
6

[critical bug] Xperia X / 3.0.2.8 : High CPU load caused by ofonod

asked 2019-04-02 16:23:15 +0300

this post is marked as community wiki

This post is a wiki. Anyone with karma >75 is welcome to improve it.

updated 2019-04-03 13:31:01 +0300

Leon gravatar image

Battery drain caused by ofonod. "# top" shows:

  PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
25224 radio     20   0 20220 3784 2996 R 99.6  0.1 322:31.67 ofonod

Any ideas to prevent this?

edit retag flag offensive close delete

Comments

Did you try to restart ofono? devel-su systemctl restart ofono Just a shot in the dark

dirksche ( 2019-04-02 19:07:50 +0300 )edit

Sure, I can restart the service but this handles only the symptoms. The focus of the question is more on the cause of this critical behavior.

Leon ( 2019-04-03 13:30:35 +0300 )edit

Is the problem reproducible?

slava ( 2019-04-03 14:32:23 +0300 )edit
1

@slava: I noticed this accidentally (it was connected to USB but the battery didn't got charged). Since then every time when the phone is warmer/hotter then normal, I check the CPU usage. This high cpu load was identified a couple of times now. It is not clear what the trigger is. The phone usage from my side is quite normal; phone calls, SMS and Mail usage, no WIFI, no Android middleware installed.

Leon ( 2019-04-03 17:56:27 +0300 )edit

Please install Ofono Logger app from Jolla store (or openrepos) and capture the log next time it happens. That may help to understand what ofono is doing.

slava ( 2019-04-03 18:54:45 +0300 )edit

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2019-04-03 17:03:40 +0300

xsetiadi gravatar image

how to check the most apps using cpu?

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Just open the Terminal application (development mode must be enabled in the preferences under Dev-Tools or similar) and type ...

top
Leon ( 2019-04-03 17:49:28 +0300 )edit

Lighthouse from openrepos shows the cpu usage of every active app or process

dirksche ( 2019-04-03 20:32:20 +0300 )edit
-1

answered 2019-04-03 17:07:03 +0300

xsetiadi gravatar image

i have a battery drain issue, with heat problem too. despite I'm not using sim card (just wifi)

edit flag offensive delete publish link more

Comments

please put this under comments not as answer

Leon ( 2019-04-03 17:58:15 +0300 )edit

It appears by itself. It doesn't matter if you use the cellular features or not. I think it's enough to just have the phone turned on as usual. It could have something to do with a bad SIM, but I have changed mine a few times - back when I used Xperia X - with no help.

Direc ( 2019-04-03 21:25:18 +0300 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
5 followers

Stats

Asked: 2019-04-02 16:23:15 +0300

Seen: 474 times

Last updated: Apr 03