Ask / Submit
4

[Xperia XA2] earphone jack not working with soundcable in car [3.0.3.10]

asked 2019-06-18 11:23:27 +0300

Raymaen gravatar image

The earphone jack - (XA2 single sim) only works once after restart with 3,5 audio cable (both sindes male) in the car. Unplugging and plugging in again does not work, the music comes out of the speakers. Restart required. While plugging in normal earphones does work without problems. The recognission does somehow limit the plugged in devices. On Xperia X this is/was not a problem.

general issues with Sound: Unplugging anything with active musikplay while receiving calls causes also problems. Also the music does not get paused when unplugging or receiving a call.

edit retag flag offensive close delete

Comments

Same issue with Xperia X here :-( If I listen to music via earphone, the call is directed to the usual loudspeaker and microhpone doesn't work.

Chap ( 2019-06-19 14:11:24 +0300 )edit

Same issue here on XA2 single sim. When pluggin in the headphones nothing happens. Internal speaker continues working. Restarting with Headphones plugged in didn't help.I tried the solution described here https://together.jolla.com/question/191105/sailfishgemini-external-speaker-still-on-when-headphones-plugged-in/?sort=votes&page=1 and it did't help. But i still have to try this from a root shell.

Fubo ( 2019-06-27 13:14:48 +0300 )edit

I discovered, that playing around with the plug (slightly moving out or in sometimes restores the connection) this is somehow weird.... it seems it somehow depends on the plugconstruction, how many layers they have...(with remote, without remote, simple cable...) seems that not every layer gets redirected correctly.

Raymaen ( 2019-06-28 09:15:56 +0300 )edit

You can convert your coment as an answer.... :-)

Raymaen ( 2019-06-30 14:51:15 +0300 )edit
1

I have similar problem on Xperia X

converted to answer as you desired

regards

deloptes ( 2019-06-30 21:59:30 +0300 )edit

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
2

answered 2019-06-30 03:01:11 +0300

deloptes gravatar image

updated 2019-06-30 22:01:06 +0300

There is a longer story here: https://together.jolla.com/question/197811/35mm-audio-connector-not-working-on-xa2/

There are couple of solutions and ideas there. I use currently two scripts to route audio to speakers or headphones as posted there. I wish I had the time to write a small app or to look at the root cause.

edit flag offensive delete publish link more
2

answered 2019-06-30 23:08:36 +0300

mSorvisto gravatar image

I have same problem with male to rca cable connected to old "PC" speaker. I'm using app in openrepos https://openrepos.net/content/ahappyhuman/audio-output-chooser. More of workaround than real solution, but ok at least for occasional use.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Good hint - I installed and will test tomorrow.

deloptes ( 2019-07-01 22:01:29 +0300 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
6 followers

Stats

Asked: 2019-06-18 11:23:27 +0300

Seen: 278 times

Last updated: Jun 30