We have moved to a new Sailfish OS Forum. Please start new discussions there.
24

[bug][XA2] Bluetooth gets stuck after disabling

Tracked by Jolla (In progress)

asked 2019-10-09 10:39:07 +0300

Sakke gravatar image

updated 2020-04-05 14:19:20 +0300

Hi sailors,

Some time ago I've started to experience the Bluetooth getting stuck after disabling/deactivating it on the top menu. As you can see from the image below that the Bluetooth icon is stuck at least on GUI side. I'm not sure whether the whole Bluetooth gets stuck (some processes) or only the top menu gui. If I try to disable, the icon just blinks there couple of seconds and nothing happens.

It seems that the issue is fixed by either restarting lipstick or rebooting the phone. On the other hand, after restarting the lipstick I've experienced some battery drain, so it might be that the Bluetooth is running there in somewhere or I'm just paranoid about the drainage. I think this issue started somewhere between/in the releases of Hossa and Seitseminen.

I've also found out that after the issue is triggered, I'm able to connect back to the Bluetooth device normally and it might not get stuck on the second time disabling Bluetooth.

Btw: I'm facing this issue with Bluetooth earphones (JBL Reflect Mini as it stands in the icon too). I'm running on Sailfish OS Seitseminen 3.1.0.11

Have you experienced similar?

Edit: Issue still on Sailfish 3.3.0 and reproducible

I think we've found a way to reproduce this issue, thanks also to @AkiBerlin. The icon gets stuck exactly when Bluetooth is switched off before the device is shut down. For instance in my case, turning Bluetooth off with my earphones still on leads to the issue. I tested this with Bluetooth speaker and the case is also the same.

image description

edit retag flag offensive close delete

Comments

1

Same here, often in relation with my car stereo.

Kopekenscheich ( 2019-10-09 11:07:15 +0300 )edit
1

Same thing sometimes, forced to reboot to reactivate the Bluetooth

debeliu ( 2019-10-09 15:25:19 +0300 )edit
1

same here.This problem exists from previous versions.

xbt123ufo ( 2019-10-10 04:05:31 +0300 )edit
1

I have experienced this also. First bluetooth connection with bl-speaker works, but if I disable bluetooth at sone point and try to connect same speaker later again, it hangs. Only reboot fixes it. Latest SF installed, (XA2 dual sim), same problem was in earlier version too.

HendriXXX ( 2019-10-14 17:59:23 +0300 )edit

I do have the same issue with an Xperia X and car audio. I briefly mentioned it in my question here, but meanwhile know that my reported problems are twofold. For the Bluetooth one I will now point to this ticket in hope that more Sailors vote for it.

c-s-n ( 2019-12-06 09:43:43 +0300 )edit

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2019-10-30 13:38:46 +0300

AkiBerlin gravatar image

updated 2019-10-30 13:40:11 +0300

It's not an answer, but maybe a clue to an answer: did you check the sequence of operation? I encountered a similar problem (see: [3.2.0.12] XA2 bug: switching off bluetooth after connecting keyboard) that only occurs with my bluetooth key board under the condition that I am switching off bluetooth via top menue on the phone before I switch off the keyboard. In case I first turn off the kexboard, bluetooth can be switched off on the phone without such problem.

@Sakke : thank you for hintimg to your question

edit flag offensive delete publish link more

Comments

There will be a fix for the reported issue in the next OS release following 3.3.0.

jovirkku ( 2020-04-29 12:17:49 +0300 )edit
0

answered 2020-08-08 23:18:27 +0300

Everytime this "bluetooth jamming" happens, battery will drain much faster compared to bluetooth not enabled at all after reboot.

edit remove flag flag offensive (1) delete publish link more
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
9 followers

Stats

Asked: 2019-10-09 10:39:07 +0300

Seen: 642 times

Last updated: Aug 08