We have moved to a new Sailfish OS Forum. Please start new discussions there.
3

Pics missing in Android gallery when using SD card

asked 2020-06-03 12:41:10 +0300

Wolfson gravatar image

updated 2020-06-03 20:34:13 +0300

Hi,

I've switched the location for storing pictures to my SD card and since then can't access pictures in Android apps anymore. The Android gallery does not show the pictures on the SD card as well. In the SFOS Gallery, I can see and access the pictures. I've tried to find a way to adapt the location within the Android settings, but could not find a solution.

Any ideas how to fix this? Thanks a lot in advance!


Sony Xperia XA2 with SFOS 3.3.0.16

edit retag flag offensive close delete

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
1

answered 2020-06-04 12:00:29 +0300

WT.Sane gravatar image

updated 2020-06-05 13:59:12 +0300

Did you try resetting your media database? Pictures on sd cards should be visible now in 3.3.0.16.

And @mips_tux kindly explained how to reset the media database below. I cite his advise here:

"For that you must use the "Utilities" app. If you have not this app, you must install it. It is very easy : you will find it in the Jolla Store !"

Thank you mips_tux!

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Yes Gallery and Media are now ok. But i think that android apps galleries or files apps (as nautilus) have always no access to the sd card

mips_tux ( 2020-06-04 12:19:54 +0300 )edit

I use Aliendalvik Control. It might not work without it, although I think it should work with 3.3.0.16.

WT.Sane ( 2020-06-04 13:03:36 +0300 )edit

@WT.Sane No, I just changed the location for the pictures to SD card, that's it. Do I have to reset the media database? If so, how can I do that? I use Aliendalvik Control as well, does that help with this issue?

@mips_tux If this is right, this is the issue. Why is that and is it possible in any way to change this?

Wolfson ( 2020-06-04 14:23:26 +0300 )edit
1

@Wolfson May be you have to reset the database. For that you must use the "Utilities" app. If you have not this app, you must install it. It is very easy : you will find it in the Jolla Store !

mips_tux ( 2020-06-04 17:41:10 +0300 )edit

@mips_tux Thanks a lot! This worked :)

@WT.Sane Could you add the info how to reset the media database (as described by mips_tux) in your answer to make it easier for others with the same issue? I'll then mark it as the correct one ;) Thanks for your help!

Wolfson ( 2020-06-05 11:01:49 +0300 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
2 followers

Stats

Asked: 2020-06-03 12:41:10 +0300

Seen: 239 times

Last updated: Jun 05 '20