Ask / Submit
115

Severely increased battery drain after 1.0.4.20 update

asked 2014-03-19 09:40:45 +0200

updated 2014-07-30 16:25:32 +0200

jiit gravatar image

I've noticed that my battery drain has severely increased after the 1.0.4.20 update. Before during the night my Jolla would lose around 2% battery on stand-by but now overnight it went from 73% to 32% that's 41% drain. On the normal days use as well it's gotten much much worse.

Anyone else is experiencing this?

edit retag flag offensive close delete

Comments

3

possibly, still blame it on increased use thanks to excitement of update... but that sounds really bad on the standby.

Whippler ( 2014-03-19 09:47:55 +0200 )edit
2

I'm having the same problem after ohijärvi update. About 40% battery drain overnight. I have no new apps ore any other ghanges made after the update that would cause this battery problem.

tapio.oling ( 2014-03-19 09:50:55 +0200 )edit
3

During the update and day time I thought it was because of the testing the update but night stand-by time really jumped up to levels which I don't like. I got the same account and apps as I had before didn't add nothing new. I will do a full test today with fully charged phone.

Mariusmssj ( 2014-03-19 09:51:15 +0200 )edit

Hmm, strange..

torcida ( 2014-03-19 10:13:40 +0200 )edit

I updated yesterday evening and then charged the battery fully and now after the night it is 93 % == quite normal. I have nothing special running and it is connected only to WLAN

rsainio ( 2014-03-19 10:13:44 +0200 )edit

13 Answers

Sort by » oldest newest most voted
24

answered 2014-03-20 08:06:58 +0200

chris.adams gravatar image

A large part of this may be the way we schedule syncs of data from Google, Facebook and Twitter. Previously, the scheduling of these syncs would not have been triggered properly in deep sleep mode; now they will be. Unfortunately, due to a (known) bug, even if you have no accounts the device will still wake up and attempt to do the sync (and then subsequently find that no valid accounts exist to sync with, and bail out of the sync process).

This will be fixed soon (tm).

edit flag offensive delete publish link more

Comments

4

The "no account" bug is not the main problem. With one or more active accounts power drain varies wildly depending on the type of network connection. I've got the impression that (any) sync + no WLAN + a flaky 3G connection can trigger battery drain problems.

idiallo ( 2014-03-20 10:10:50 +0200 )edit

Seems related to the syncing indeed, on one or more of my accounts. See my previous comment under "At least mail sync..." answer, but I tried last night by having Sync settings disabled for FB, Twitter and Google accounts. The result is a drop of 9% of battery instead of the previous night's 46%, in what I understand identical conditions otherwise.

Mirv ( 2014-03-21 07:35:29 +0200 )edit
1

seriously, wake up to check if there is anything to sync!? I have only 2 email-accounts (without auto-sync) and the jolla account active and it is pretty dumb to be hit by this anyways! The "is there something to sync"-check should be deactivated if there are no accounts to sync... some like "I am going to sleep now, is there anything to wake up for?" would be much better.

chemist ( 2014-03-23 17:44:17 +0200 )edit

Just to keep on updating, I've not seen battery problems since my Mar 21 update, even though I've nowadays re-enabled Google and Facebook sync options, leaving only Twitter disabled. So it might be either Twitter only or then some more random problem. Regardless, I don't need the Twitter sync so I'll keep that disabled.

Mirv ( 2014-03-24 15:02:39 +0200 )edit

Fix still needed and fast. Currently cannot get it through the day. 10% battery drain in less than one hour with little use. Only account configured is Jolla. T

Topi ( 2014-03-31 04:31:15 +0200 )edit
9

answered 2014-03-21 08:51:13 +0200

pnuu gravatar image

updated 2014-03-21 09:48:04 +0200

At first, I didn't have this problem. Only after I used the WiFi hotspot for couple of minutes (downloaded a book to Kindle) I'm losing something like 4 % / hour without any activity on my part, eg. during the night. And yes, I disabled the hotspot right after I was done downloading.

One thing that I have different from the other reports above, is that I haven't had any synchronizations setup. Someone also suggested that it might be something to with Android support, but I don't have that either.

So, could it be that the WiFi/mobile data radios do not reset after these are switched on/off (in this case hotspot turned off)?

edit flag offensive delete publish link more

Comments

It's not related to the hotspot per se (I've never used it), but it could maybe be related to the switch from WLAN to 3G.

idiallo ( 2014-03-21 09:36:19 +0200 )edit

@idiallo: I didn't change from WLAN to 3G, as they were both on so that the hotspot would work. But yes, not strictly hotspot issue, and I'll clarify my text.

pnuu ( 2014-03-21 09:46:50 +0200 )edit

I didn't change from WLAN to 3G, as they were both on so that the hotspot would work

But did you switch off the WLAN after using the hotspot, or did it stay on ?

idiallo ( 2014-03-21 09:52:58 +0200 )edit

Yes, I turned the WLAN off from the settings. I assumed it should've turned off already when I disabled the hotspot, but it didn't.

pnuu ( 2014-03-21 10:42:22 +0200 )edit

So the data connexion has switched from WLAN to 3G at some point. That may be a common factor of all the cases where battery drain jumps to 4-5% per hour.

idiallo ( 2014-03-21 12:26:20 +0200 )edit
5

answered 2014-03-19 10:07:27 +0200

karlefr gravatar image

updated 2014-03-23 11:48:08 +0200

....same here. From a 100% down to 57% overnight (no apps open, wifi and bluetooth off). Before update it was only down to 98% !!

Update 23rd of March:

After monitoring it for a few days I come to the conclusion that the battery drain experienced is due to a weak network coverage. Switching between 2G and 3G consumes plenty of power. (...but that should not be!) When I have a stable 3G coverage no drain whatsoever.

Yesterday from early morning (10 am) to this morning (7 am), nearly nearly 21hours the level went from 100% to 91%. And I was using the phone for web and emails and a few calls.

I did have a strong 3G signal all the time. My provider has increased the strength of coverage since Friday!

I think this is a fantastic result!

edit flag offensive delete publish link more

Comments

@karlefr It is definitely fantastic result! Unbelievable for me to be honest. I can not get 15% per 24hrs even with device idle Wi-Fi or 2G. My usual idle drain rate over night is 1% per hour. That is without even touching the phone.

zlatko ( 2014-03-23 11:53:47 +0200 )edit

I use the aeroplane mode at nights to save battery, but my Jolla still drains battery just like it would when there were connections :(

jollaMonger ( 2014-04-04 14:29:21 +0200 )edit
3

answered 2014-03-20 07:59:30 +0200

miska gravatar image

updated 2014-03-21 08:18:14 +0200

Saw this question yesterday evening so I set up a little test and over night (7h) I lost 639 mWh which is approximately 10% of battery. What I noticed thought is that phone wasn't in deep state as my measurements got taken every ten minutes without me holding wake lock. I don't think this was the case before update. But I have a several mail accounts set with frequent syncs and Jolla was on WiFi the whole time. Will try again during night again while disabling e-mail syncing ans WiFi.

EDIT: Disabled mail sync, disabled mobile data and WiFi and lost 159 mWh over 6 hours night. And I think deep sleep somehow kicked in as I have measurements only every half an hour although I set it to measure every 10 minutes.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

how do you do such regular measurements? do you have a scheduler doing this for you?

droll ( 2014-03-24 01:48:38 +0200 )edit

Miska has made an app to monitor the battery: Hunger Meter

Mariusmssj ( 2014-03-24 09:41:47 +0200 )edit

Yes, Hunger Meter. Currently no UI yet to display all information it collects (in my TODO), but you can get data from commandline via sqlite3 /tmp/harbour-hungermeter/measurements.sqlite .dump where energy column is mWh left in battery

miska ( 2014-03-24 10:17:45 +0200 )edit
1

answered 2014-03-19 19:02:50 +0200

kjokinie gravatar image

At least mail synchronization now works also when device is in standby, which causes extra power consumption compared to previous release. Please check email sync interval in settings -> apps -> email. Setting a longer interval should help.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

2

I don't use mail sync at all and I still feel the battery drain is faster than before update.

spacenewt ( 2014-03-19 19:11:56 +0200 )edit

This being said, the effect of the syncing should not be as drastic as has been reported in the first post, so if you find some other things that seem to affect this, please keep on reporting.

kjokinie ( 2014-03-19 19:14:10 +0200 )edit
1

We're gonna need a new battery drain test apparently :)

spacenewt ( 2014-03-19 19:16:02 +0200 )edit
1

From my own non-scientific test, battery drain is as usual (about 2% per hour) with mail sync + WLAN enabled, but a lot more (4-5% per hour) with 3G (sync every 30 min).

idiallo ( 2014-03-19 20:27:01 +0200 )edit

I don't have a Mailbox set up on my jolla.

Cmdr_Zod ( 2014-03-19 20:30:39 +0200 )edit
1

answered 2014-03-24 20:05:36 +0200

Philippe De Swert gravatar image

Can anybody validate this : https://together.jolla.com/question/35079/10420-stability-problems-findings/ ?

Since the author claims it fixed a number of stability and power consumption issues.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

@PhilippeDeSwert It seems to be few random problems, on which I try to make sense out of chaos (never mind 'style' or my english). As longtimer in SW and Linux, I see it pretty hard to validate or pinpoint without help of logging/tracing tools. I have collected more of my findings as diary in answers below my original question, and continue as long I get some indication that putting my (also valuable) time on this is of any help to Jolla grew and other users and help to get rid of these bugs and clitches.

So far as Black Box approach my todays hunch is twofold.

  1. Having both connection methods enabled (WLAN and 3G) in settings and causing a situation where Jolla is losing connection to WLAN and switches to 3G automatically (possibly user double tapped at the same time->App pings server or some other network activity occurs). This has happened to me now several times with mitäkuuluu (see my latest 'answers' in my original question you linked ). Again I consider mitakuuluu merely as victim not the cause of problem.
  2. Some (propably other than 'mitakkuuluu') process/system service gets in runaway/race condition or whatever bad state, eating resources memory/irq/d-bus younameit, causing pixelations led blinkings and majority of srange random problems reported here during last week (as seen in my list).

    I have not enough tools or guidance how to track those more deeply, that's why I urge Jolla to step in and try to reproduce problems with the preconditions I try to point out. Or give me info how I can enable logging so that I could for example see system messages after the clitch occurs next time etc.. Before 1.4.20 I newer ever had any clitches in camera, gallery and switching between them. Neither had I any pixelation problems before. Led blinking (red I think) I have seen before only in November (unboxing->had to factory reset) before 1.4.20.

I give _zero_ value on any new features before these are ironed out for good. IMO don't even consider to bring in 4G before things like handover WLAN->3G data works rock solid also in poor conditions. I have enough features already, I want reliability, so that I can trust Jolla without worrying, what contacts I might have missed, because phone happened to be in pocket in poor field.

I love my Jolla anyway, so keep up the good work, but keep cool on priorities.

targon ( 2014-03-26 11:12:23 +0200 )edit
1

@targon : Thanks for your feedback. I will give you some more answers in your thread for logging etc.

But it seems here that mitäkuuluu is potentially causing a number of your issues. If somehow connectivity gets bad, it is its own fault if it goes beserk. So imho it is not a victim but part of your problem. Also system logging might not show you anything when some app goes crazy as it is not part of the system. I have raised the point though that we need some app/system/tool to find and denounce those run-away apps.

Philippe De Swert ( 2014-03-26 12:32:42 +0200 )edit

@PhilippeDeSwert Thanks for your comment, I agree about mitäkuuluu, just didn't want to point to one app direction before other things are ruled out. What I am now testing is start all other apps, except mitäkuuluu after latest crash i reported in 'my' thread some 15 minutes ago. What i'm still wondering is connectivity logic typically what'sMyIp app is showing only WLAN IP but now after latest crash i reported it shows both IP:s (=also 3G ip)

targon ( 2014-03-26 12:44:05 +0200 )edit
1

answered 2014-04-03 13:18:05 +0200

Kari gravatar image

updated 2014-04-03 18:06:53 +0200

Today I managed to get screenshots about high cpu usage related to the Mitakuuluu processes even the application should be just in idle state i.e. now messages to any direction.

On the same screen there is also SF native browser CPU usage, which is also quite high - or is it. The open tabs were www.together.Jolla.com, www.ampparit.com and www.talouselama.fi

Below picture shows my situation today and as result of that the battery has discharged from 100% down to 18% with in last 6h.

image description

After killing that process and starting up the Mitakuuluu again the CPU usage of that server process goes to 0%

How ever the Sailfish browser 16% CPU load - Is that normal.

Now after recharging and starting up the Jolla again the CPU usage for Mitakuuluu server process is about 0% and SF browser remains also at 2% even I have the 3 tabs open on it

Any reason why the CPU is taking such high load for these two processes?

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2014-03-20 14:20:01 +0200

egnat69 gravatar image

soooo ... findings over a longer period + a suspicion:

on wifi, the battery usage seems to be fine... i lost about 10% over night (from like 9pm until 8am), the phone being on wifi, checking gmail every 15 minutes, mitakuuluu on...

from 8 am till 1pm i was away, the phone was on 3g, again mitakuuluu on and checking gmail every 15 minutes, bt on and mostly connected to my car... those 5 hours cost me 20%, which is very nice if you ask me...

on the contrary, yesterday i lost 20% on a train-ride of 1:15 hours... the difference was mail checking every 5 minutes and quite poor connection... maybe the timeout for that check-connection is a bit long, so the battery usage inclines dramatically if a connection can't be established right away... thoughts on that?

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Mitakuuluu has been know to sometimes run amok and use 90% cpu constantly.

Anyway can anybody check with top if some process is running amok when the power drain is noticed?

Philippe De Swert ( 2014-03-20 15:51:48 +0200 )edit

Mitakuuluu is not the problem here. This battery drain is there even if MK is not installed.

F.ex I left my Jolla to idle on my work desk today with Wifi on, 2 exchange accounts, 1 fb account, twitter, jolla account.

After 5 hours of pretty much idle state (some little usage now and then) I was down from 100% to 58%. And that is not normal in anyway.

inffy ( 2014-03-20 16:23:04 +0200 )edit

@inffy: Which is why it would be good to identify other potential run-away processes. As it is indeed not normal.

Just run top in a terminal, wait a few seconds and see what stuff keeps popping up on top of the list with much cpu usage.

Philippe De Swert ( 2014-03-20 16:29:59 +0200 )edit

@Philippe De Swert yep, i will do that today evening or tomorrow when I have some more spare time to tinker with the device :)

inffy ( 2014-03-20 16:32:51 +0200 )edit

whoever has the spare-time earlier - i'd like to know the cpu load of the background-mail check at slow internet connection ... maybe setting the device to 2g could help here... cheers

egnat69 ( 2014-03-20 16:56:21 +0200 )edit
0

answered 2014-03-22 17:15:17 +0200

spacenewt gravatar image

updated 2014-03-23 02:10:50 +0200

I have now run some little (albeit not professional enough) tests for the past 2 days. No synchronization for e-mail, fb, twitter etc, don't even have them set up. Basically I have wi-fi and GPS always turned on, but:

Day 1: Fully charged in the morning, rebooted before I disconnected charger. 3G off, wi-fi on but no connection (I was out of the house), no apps running. Battery down 4% in 6.5 hour (100% -> 96%).
Over night: Charged the phone to 100% and rebooted before disconnecting charger. Wi-fi on, no apps running, alarm clock only. Battery down 3% in 8 hours 15 min.
Day 2: Wi-fi on, 3G data on, outside of wi-fi network but no apps running. Battery down 2% in 4 hours.
Day 2 continued, still outside of wi-fi network and with 3G data on. Took 4 pictures with camera app (including checking out a couple of new functions: iso and white balance) and looked through them in gallery (zoomed in and out). Battery down 5% in 40 min.
Used note app (Sailfish native but not Jolla's) including one phone call, and battery went down 2% within this 15 min.

So it looks like pure standby time is quite good as before the update (still just half of what's been promised though). But as soon as we start using the apps, it causes the battery to drain quite quickly, probably some apps more than others. I should also mention that I have Play Store installed. I don't know if it makes much difference, but I see in Crest app that google services and/or related stuff may be pulling some resources in the back (I see google, android, skype and myriad listed).

EDIT March 23, 00:49. OK, now it's running berserk here. Was getting ready for another test where I wanted to compare some radio apps I have installed. Charged the phone to 100%, 3G data was off, rebooted before disconnected charger. And according to the indicator, batter went down 8% in 12 minutes without any app running and the phone freshly rebooted (actually rebooted twice when I noticed the sudden battery indicator drop right after I disconnected the charger). Weird thing: the app Hunger Meter reported charge level as 96.24 % BUT estimating only a little over 2 hours left til empty. And after yet another reboot, both the phone's battery indicator and Hunger Meter now report battery level at 100% but start declining again without me doing anything. What's going on?!

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

If you are not using persistent storage (or you don't have anything there yet) and you just started the application, estimated time left is how long your battery will last given average (in this case current) power consumption. Jolla uses systemd and that at least on desktop will run GUI as fast as it can and then silently finishes the boot in the background. Right after boot I usually have pretty busy Jolla eating up something between 2-3W. It usually settles after a little while... Would suggest check the consumption part as well.

miska ( 2014-03-23 02:16:36 +0200 )edit

@miska, thx for answering. I'm aware of the background boot process eating up some W, that's why I generally wait about a minute or more before disconnecting the charger. And the method has worked well for my 2 previous test charges. But now the indicator just fluctuates, so I can't trust the displayed output.

spacenewt ( 2014-03-23 02:23:26 +0200 )edit

@miska, thank you for pointing out I should've monitored the actual consumption, now I see the percentage calculations were not what I thought. And although I'm still not sure about the occasional "power surge for seemingly no reason", the battery consumption hasn't really been that bad.

spacenewt ( 2014-03-29 00:34:50 +0200 )edit
0

answered 2014-03-23 04:17:46 +0200

artisn gravatar image

No battery draw changes here. On the other hand, SDcard not recognized any more. Good trade-off :)

edit flag offensive delete publish link more
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
16 followers

Stats

Asked: 2014-03-19 09:40:45 +0200

Seen: 4,266 times

Last updated: Apr 06 '14