We have moved to a new Sailfish OS Forum. Please start new discussions there.
20

Bug: Some android apps have network problems since update 5 [answered]

asked 2014-04-13 11:31:27 +0300

Morpog gravatar image

updated 2014-07-06 17:33:04 +0300

simo gravatar image

Some apps don't see the working internet connection since update 5. Other android apps work well, SailfishOS apps all work well. All those android apps worked well in update 4 and older.

A few apps that don't work for example:

  • Yandex Store
  • Facebook
  • Burger Kind DE
  • 1Mobile Market
  • Onefootball

image description

image description

edit retag flag offensive reopen delete

The question has been closed for the following reason "the question is answered, an answer was accepted" by Morpog
close date 2014-06-13 10:05:43.996530

Comments

1
  • Netflix.
ln ( 2014-04-13 11:38:32 +0300 )edit

Store working for me (Google, Yandex and Amazon).

coderus ( 2014-04-13 11:44:36 +0300 )edit

Same here. Yandex & FB complains about network connection problem. At least when using 3g. Have not tried wifi.

Karkkka ( 2014-04-13 14:29:51 +0300 )edit

everything seems to work here when on wifi. with 3g I have connection problems.

Karkkka ( 2014-04-13 16:08:15 +0300 )edit
2

Tested:

Start: WiFi only, no mobile data connection. Mobile set to "prefer 3G". Connected to 3G.

  • Disabled WiFi.
  • Enabled Mobile.
    > No IP connection (i.e. I get no IP address allocated, even after waiting for several minutes)
  • Set to 2G only..
    > System connects to 2G.
  • Disabling and enabling Mobile.
    > IP connection established (= IP address allocated)
  • Set to prefer 3G..
    > Jolla stays with 2G
  • Enabled/Disabled flight mode. .
    > Jolla switches to 3G.
  • Disabling and enabling Mobile. .
    > IP connection established (= IP address allocated)
jgr ( 2014-04-14 01:08:51 +0300 )edit

3 Answers

Sort by » oldest newest most voted
2

answered 2014-06-12 21:51:45 +0300

Vissu gravatar image

If you're having problems with internet connection when on a wifi network, installing a wifi manager on alien dalvik should enable you to turn on dalvik's wifi connection. At least that was the problem I encountered. Dalvik had wifi connection disabled for some reason.

The problem with mobile data connection might be similar. I haven't had that problem, but using an app like smart quick settings might help (works on the wifi problem as well). It shows you whether the connections are enabled or not.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Thanks for that answer, this might have helped but comes one day too late :) I fixed it yesterday by uninstalling all android apps + alien-dalvik and reinstalling everything.

Morpog ( 2014-06-13 10:05:10 +0300 )edit

yeah, would have loved to know this yesterday :-/ I also removed aliendalvik and reinstalled (about a dozen times, until I got the timing just right to turn on airplane mode then start it, so that the UI is in English rather than German…), and I can confirm that this fixed it. Unfortunately I missed a directory in my backup, and lost all my sleep data since the day this bug appeared :-( ah well. Happy now!

lalomartins ( 2014-06-13 12:05:15 +0300 )edit

Hi!

Thanks! smart quick settings solved my problems. Just one click (wifi on) and now every android app is connected again.

Bluabird ( 2014-06-17 01:42:23 +0300 )edit

Running 1.0.7.18 here, and using Quick Settings to toggle wifi didn't help... Any further suggestions?

Direc ( 2014-07-13 13:25:53 +0300 )edit

Also running 1.0.7.18 and the ways I described work for me. Which apps are claming there's no connection?

Vissu ( 2014-07-13 22:48:27 +0300 )edit
0

answered 2014-06-09 21:10:24 +0300

Morpog gravatar image

This still happens with update 7 - 1.0.7.16 - Saapunki

edit flag offensive delete publish link more

Comments

same for me. workaround: restart aliendalvik service. that helps me for some time

dash72 ( 2014-06-12 18:39:22 +0300 )edit

That does nothing for me, before or after the update.

lalomartins ( 2014-06-12 19:56:29 +0300 )edit
0

answered 2014-06-12 18:10:41 +0300

Morpog gravatar image

updated 2014-06-12 18:15:51 +0300

This still happens with the opt-in hotfix 1.0.7.18

edit flag offensive delete publish link more

Question tools

Follow
5 followers

Stats

Asked: 2014-04-13 11:31:27 +0300

Seen: 1,071 times

Last updated: Jun 12 '14