Ask / Submit
28

Mailbox account lost sync settings and became inconfigurable [released]

Tracked by Jolla (In progress)

asked 2014-09-29 11:15:52 +0200

Okw gravatar image

updated 2015-06-08 15:30:34 +0200

chemist gravatar image

My two email accounts stopped syncing all of a sudden. The first one I was able to re-enable through Settings -> Accounts -> [mailbox name] -> Sync emails. For some reason it was reverted to "manually". Trying to do the same with the second account does not work. It has nothing set in "Sync emails" and I'm unable to give it a value. Tapping it gives me the list called "Schedule", but tapping any of the options does not do anything.

Here's a short video to illustrate the issue.

Reboot didn't help. Deleting and reconfiguring the mailbox might help, but only until this would happen again.

Any ideas?

4.3.2015: This problem appeared again with Yliaavanlampi. This time affecting two email accounts. One custom and another one Google. Prior to noticing this I had Android games crashing a couple of times. Cannot confirm though that this would've been directly related.

9.3.2015: Thanks to the effort from @VDVsx and @wanderer there's a partial solution to this. In a nutshell the problem is fixed through deleting zero-sized XML files from /home/nemo/.cache/msyncd/sync. Apparently a crash during sync may leave behind these unfinished files that prevent sync altogether.

edit retag flag offensive reopen delete

The question has been closed for the following reason "released in a software update" by VDVsx
close date 2015-06-08 14:48:58.661466

Comments

1

happened to me too, had to delete and add the account

cnlpete ( 2014-09-29 16:14:45 +0200 )edit

@Okw - did you had sudden reboot or total crash of the phone at some point ? in such cases these files can get corrupted if sync is happening at same time, only way for now is recreate the account, next SW updates will recover this file when settings are open.

VDVsx ( 2014-10-03 13:40:08 +0200 )edit

@VDVsx yes, I had a (rare) sudden reboot/crash recently, and after that my other email account became "non-configurable" for sync'ing option. Deleting and recreating the account is NOT acceptable fix for this (I suppose I would loose all downloaded emails?). Uitukka (39) didn't fix this either.

Upp15 ( 2014-10-30 09:48:31 +0200 )edit

@Upp15 - So you still can't select a schedule under accts settings after Uitukka ?

VDVsx ( 2014-10-30 14:15:30 +0200 )edit

@VDVsx Correct, problem remains.

Upp15 ( 2014-10-30 21:33:18 +0200 )edit

3 Answers

Sort by » oldest newest most voted
7

answered 2015-02-19 18:20:46 +0200

wanderer gravatar image

updated 2015-03-05 12:04:10 +0200

I also discovered this issue in a few of my e-mail accounts.

By the way the same problem also occours at my facebook account. I don't get updates on my notifications and can't set an interval for this. I had this problem already once. Complete deletion of the account and reconfiguration fixed this, but in the meantime it happened again. So probably this is a general issue of the accounts system of Sailfish OS.

Edit 4.3.2015:

Thanks to the instructions of @VDVsx in his comment above I was able to recover my broken email accounts as well as my facebook account. I made a How-To wiki post with all the instructions here. I hope these instructions will help other users and also Jolla to solve this issue.

Edit 5.3.2015:

After some experiments I figured out the source of the Problem: The config files in /home/nemo/.cache/msyncd/sync/ become empty somehow, maybe due to a system crash. If that happens, the issue as described in the original question occours for the affected account. If you delete the empty file, everything works fine again. It seems that the sync daemons are able to deal with missing xml config files, but not with empty ones. That should be fixed in the next update.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

So, while waiting the fix, the instructions mentioned above could be vastly simplified ? Just delete the corrupted/empty file ?

Upp15 ( 2015-03-05 13:00:24 +0200 )edit

As far as I understand yes. I tried it out on my Jolla: I made files empty, and that triggered the bug as described in the original question. After deleting the files it was fine again. Everything was reproducible.

wanderer ( 2015-03-05 13:26:02 +0200 )edit

Your instructions helped me to fix my auto-sync. As I wrote in the other thread I managed to delete the file also with a filemanager in root mode. In my case "filetug root" from openrepos/warehuse. Maybe helpful for those not so familiar with the shell commands.

PatsJolla ( 2015-03-06 23:41:26 +0200 )edit

Confirm that deleting the empty files fixed my issue, identifiable by the account settings page informing me that the email component of the account would sync when I installed the email app from the store. The email app was of course installed, silently not syncing anything at this point.

inund ( 2015-03-27 10:15:51 +0200 )edit
1

Deleting the files worked fine for me too. Issue happened after first google calendar sync. Solution/workaround is not user friendly, so fix is needed, imho!

di_fun ( 2015-04-07 12:45:20 +0200 )edit
3

answered 2015-06-08 14:48:48 +0200

VDVsx gravatar image

1.1.6 has a fix for this, please comment here if you still have issues.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

^^ @jovirkku, @VDVsxStill experiencing this issue on a Sony Xperia X ( both with SFOS 2.1.3.5 and 2.1.4.14 ) after factory-reset and a backup restoration*.

Only 1** out of 12 email-accounts actually synced after backup-restoration. All other accounts neither updated by (a.) manual sync, (b.) removing contents of /home/nemo/.cache/msyncd/sync/ or (c.) re-entering account-details by overwriting previous values.

I actually had to remove all dysfunctional accounts and set them up from scratch via Settings > Accounts > Add account. That really has been cumbersome considering the fact that I had to re-enter & cross-check 11 different email signatures.

I wonder about the productive purpose of the backup option if one ends up with re-configuring all manually from scratch :// ....


Remarks :

*) Backup created under 2.1.4.14 / German localization. Restored backup examined under 2.1.3.5 and 2.1.4.14 - both with English US and German localization. No further apps except jolla-recommended essentials installed.

**) The only email-account with non-differing incoming / outgoing mail server credentials

launchpad ( 2018-05-30 12:23:36 +0200 )edit
1

answered 2015-05-17 23:51:08 +0200

JackieN gravatar image

The bug occurred severely times. We need really a fix.

edit flag offensive delete publish link more

Question tools

Follow
10 followers

Stats

Asked: 2014-09-29 11:15:52 +0200

Seen: 1,008 times

Last updated: Jun 08 '15