Ask / Submit
79

Bug? Media Player can't find music on re-boot [answered]

asked 2013-12-31 10:42:44 +0300

Cosmic_Kakapo gravatar image

updated 2014-03-16 20:02:31 +0300

kimmoli gravatar image

If I reboot my phone, the Media player can only pick the music on the built in memory. To get it to recognise the tracks on my SD card, I have to take TOH off and remove/reinsert the SD

This shouldn't be necessary

edit retag flag offensive reopen delete

The question has been closed for the following reason "the question is answered, an answer was accepted" by heubergen
close date 2015-07-21 18:45:19.423034

Comments

1

Confirmed - removal/reinsertion fixes this, but I worry about wear and tear on TOH.

JonS ( 2013-12-31 18:18:10 +0300 )edit

For me that has happened. For me worked booting the device. And then the music files appeared again. Well the same "symphtom" happens sometimes with the photos and videos too. Some bug perhaps?

ejp ( 2014-01-01 00:27:50 +0300 )edit
1

It could be a tracker issue because I had the same symptom even though the tracks were still available on the SD card. Rebooting didn't work, but re-inserting the card did.

Tanghus ( 2014-01-01 00:52:59 +0300 )edit

Can anybody confirm that the SD card is actually mounted and the files are accessible via terminal/file browser, but tracker doesn't "see" them?

Ref. https://together.jolla.com/question/9427/bug-sd-card-support-is-flaky-content-disappears/

Tanghus ( 2014-01-03 18:27:59 +0300 )edit

I've had this issue several times. I have to remove and insert the SD again, after that the media files are found by apps.

hana ( 2014-01-04 02:32:54 +0300 )edit

7 Answers

Sort by » oldest newest most voted
24

answered 2014-01-09 10:10:23 +0300

Jan Wellmann gravatar image

updated 2014-08-03 12:19:11 +0300

chemist gravatar image

My files (audio on sd) just got lost again, and it seems that

as user nemo, not as root!

tracker-control -es

does the job (re-reads filesystem, rebuilds tracker-index and restarts services). Seems to affect only media-files. Can somebody reproduce this?

(I already posted this answer before, was it intentionally removed from the forum? If this affects other services and is somehow dangerous i think it is better to let us know.)

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

I haven't seen your answer, and have been following quite closely :)

atm. I can see my media and gallery, so can't confirm your answer, but will try next time it happens.

Tanghus ( 2014-01-10 08:21:12 +0300 )edit

I just had this problem and the solution works. Thanks!

etam ( 2014-01-10 09:47:52 +0300 )edit

Well, this worked for me (provided that I do it as root using either sudo or devel-su). My Jolla has forgotten the files on the SD card several times now. Earlier I have pulled it out and reinserted to get them back. It is clearly an issue with tracker. Maybe starts too early after reboot.

Larswad ( 2014-01-15 17:07:22 +0300 )edit
1

Confirmed, it is not even required to run this as root, which is nice. It is easy to add a shortcut for it into /usr/share/applications/ (I wonder if $HOME/.local/share/applications works too?) for the time being.

jtl ( 2014-02-04 01:13:02 +0300 )edit

@jtl Thanks for the tip! I managed to create a working shortcut.

hana ( 2014-02-21 12:54:30 +0300 )edit
4

answered 2014-10-07 18:33:16 +0300

I've found why my SD card was not indexed, and it looks like no one mentioned it here before, so I'll put as an answer for easy reference.

gsettings set org.freedesktop.Tracker.Miner.Files index-removable-devices true

This property for some reason was set to false, and there was no way to see Music folder on SD card. After setting this, tracker started indexing my SD again. Hope it helps.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

I will be very grateful to people who had this problem, if they would check this fix. If it works, I'd say it is not really a bug.

magullo ( 2014-10-07 18:34:20 +0300 )edit

I have all my music on my sdcard and properly indexed (showing in mediaplayer) with index-removable-devices false (re-indexed several times)

chemist ( 2014-10-08 01:11:20 +0300 )edit

@chemist now it works, i've never modified the property as well, but it all started a few days ago.

magullo ( 2014-10-08 09:52:02 +0300 )edit
1

that is why this is reported as bug - good to know what to do if it fails completely though, thanks!

chemist ( 2014-10-08 10:51:21 +0300 )edit

Thanks it's a solution for me for now. Just hope my dad who just bought one doesn't run into it.

ShaneQful ( 2014-12-03 18:00:45 +0300 )edit
0

answered 2014-01-11 16:52:35 +0300

ShaneQful gravatar image

I have this problem too but some Music still didn't index properly when I re-indexed using the tracker got around it with a bit of bash to generate play-lists hope this helps

find /run/user/100000/media/sdcard/Music/Owl\ City/ | awk -F ":" '{print "File"FNR-1"=file://"$1}' | tail -n+2 >> Owl\ City.pls
cat Owl\ City.pls | tail -n+4 | grep -o -P "\/[^\.\/]+\." | grep -o -P "[^\/]+" | awk -F ";" '{print "Title"FNR"=" $1}' >> Owl\ City.pls

It's a bit ruff you may want to grep for mp3/ogg before awk rather than use tail -n+2 after depending on the file structure withing the folder

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2014-03-14 19:08:59 +0300

iamer gravatar image

Hopefully fix is coming in March 2014 update :)

edit flag offensive delete publish link more
0

answered 2014-03-18 15:58:04 +0300

iamer gravatar image

Please verify this is fixed for you in update 4 :)

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

I also had this problem, and it's still there, after 1.0.4.! ! I put a 'tracker-control -es' last in mount-sd.sh (under /usr/sbin) to soft-restart the tracker on each sd mount, and this solution now works fine for me.

Edit: sorry, I was to quick to think I had found a smart solution.... I need to withhold that it still doesn't work (after 1.0.4); after several additional re-boots, my fix only works sometimes (at random it seems), will remove it

tomtenils ( 2014-03-20 10:18:28 +0300 )edit

I actually didn't have this problem before, but am now on 1.0.8.19.

keithzg ( 2014-08-15 18:39:14 +0300 )edit

it appears there's no way of sorting out this, is there?...I'm afraid the September update will not bring a working solution to this, will it? Prove me wrong!

Rommi ( 2014-09-25 23:05:08 +0300 )edit

I have this same thing on Tahkalampi SW version, after phone was rebooted the media files lost orientation and all ambience lost them too.

kaljollak ( 2014-09-28 10:11:12 +0300 )edit
2

wow,same problem here,first time ever after months. My SD is mounted, I tried both tracker soft and hard reset, but my media player refused to see anything. Reboot didn't solve, so it looks like I am left without music.

magullo ( 2014-10-06 09:50:37 +0300 )edit
0

answered 2015-07-20 12:22:27 +0300

heubergen gravatar image

Is the problem now solved?

Please report which version you have and if it's work or not.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1.1.7 - works fine. I don't recall this being an issue for some time now, suggest close.

r0kk3rz ( 2015-07-20 15:46:49 +0300 )edit

Same for me it's been grand for nearly a year at this stage

ShaneQful ( 2015-08-07 13:33:05 +0300 )edit
0

answered 2015-07-21 17:20:15 +0300

iKeivs gravatar image

Hi. don't worry. After while (about one minute) all your media should appear in playlist. probably phone prepares SD card. Also it depends on the size of memory card, type, number of media files and used space. many phones acts similar.

edit flag offensive delete publish link more

Question tools

Follow
15 followers

Stats

Asked: 2013-12-31 10:42:44 +0300

Seen: 2,647 times

Last updated: Jul 21 '15