Ask / Submit
15

Bug: Charging through the OH is not ignored when battery is full

asked 2014-01-03 18:36:26 +0200

Bundyo gravatar image

Charging the battery to full through the Other Half seems to have an annoying side effect - causes constant charging connected/disconnected loop with sound. Check the thread about it:

http://talk.maemo.org/showthread.php?p=1403278#post1403278

edit retag flag offensive close delete

Comments

I got the charging notification flood yesterday when charging from car stereo via USB. Looks like the issue is _not_ related to only TOH.

cos ( 2014-04-22 17:03:39 +0200 )edit
2

I just tested the issue again with Chargemon tool. It tells that battery is 100% full and input DC is >4.9V. The phone makes the charging notification sound randomly. As a sidenote, the voltage drops to 4.6-4.7V when really charging, but it still works.

cos ( 2014-04-28 23:25:27 +0200 )edit

I can confirm that it's not just related to TOH. I took a video of mine if needed, it was charging from an adapter. I've had it do it on two different chargers and cables.

dieterrams ( 2014-05-13 00:38:43 +0200 )edit

1 Answer

Sort by » oldest newest most voted
4

answered 2014-01-03 19:01:20 +0200

rainisto gravatar image

updated 2014-01-03 19:26:39 +0200

I've only noticed that on Nokia QI charger pads that have built-in charger logic. I havent noticed such behaviour on generic QI charger.

Have you tried with multiple different QI charger pads to rule out that it would be the QI charged pads fault? As if pad has some logic to stop sending power it could cause such behaviour (as then there would be the logic on phone side to start and stop and logic on pad side to start and stop, and they could go out of sync). But generic dummy QI charger does not have logic, and phone logic should work ok.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Not yet - still waiting for mine. I hope the people of the thread can comment about their experiences here too. Won't this affect external batteries too?

Bundyo ( 2014-01-03 19:04:41 +0200 )edit

I did experience this today for the first time. Thought it was due to bad lineup and bad receiver. Previously my Jolla just showed full battery and attached to charger. This is with Nokia charger and a modified receiver for galaxy s4 (S95CR-592Q).

Mohjive ( 2014-01-03 19:20:19 +0200 )edit

@Mohjive, so it might be that Nokia chargers have their own logic which causes this. You could try some generic QI charger which will most likely help on that problem.

@Bundyo: if you just make bigger battery with same logic then it doesnt affect. And if you create some external battery which outputs 5V, it wouldnt affect that either, as battery doesnt stop sending the power.

rainisto ( 2014-01-03 19:24:02 +0200 )edit

My touchstone seems to be working perfectly without any annoying sounds, so the issue most likely is in the chargers with additional logic, as Rainisto said.

Bundyo ( 2014-01-08 15:49:43 +0200 )edit

It seems that it was an alignment issue. Depending on where on the charger I place my phone I get no issue or I might get the charging/charged loop.

Mohjive ( 2014-01-09 10:04:26 +0200 )edit
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
2 followers

Stats

Asked: 2014-01-03 18:36:26 +0200

Seen: 478 times

Last updated: Jan 03 '14