Ask / Submit
4

[devel] QML Audio issues on Sailfish OS Emulator

asked 2017-09-26 11:37:11 +0300

zlutor gravatar image

updated 2017-09-27 08:46:15 +0300

martyone gravatar image

I'm proting our Android app- porting is progressing well: http://www.forfictionmobile.com/gooble/highscore2.php -> #10 entry.. ;) https://twitter.com/zlutor/status/911328802361536514

Unfortunately I've faced an issue: playing sounds that works seamlessly on Android (and Qt 5.9) does not do the trick on Sailfish - at least on emulator:

[W] unknown:0 - defaultServiceProvider::requestService(): no service found for - "org.qt-project.qt.mediaplayer"

Could you, please, give me some hints?

edit retag flag offensive close delete

Comments

I am also interested to know how to add the mediaplayer to the sdk.

Alex ( 2017-09-26 14:34:06 +0300 )edit

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
3

answered 2017-09-26 12:13:59 +0300

leszek gravatar image

The SDK by default comes with some limitations regarding Multimedia. So I also don't get any audio or video playback on the SDK Virtual Machine. Can you try it on any real hardware? Usually it should work but best to check it beforehand.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

aaaaaand yeeeeeesssssssssssss! No sound in the emulator with warning above but it works fine on Jolla C! thx for the answer!

zlutor ( 2017-09-26 14:42:08 +0300 )edit
1

answered 2017-11-16 12:43:25 +0300

martyone gravatar image

This is a bug in Sailfish OS SDK 1707 (Early Access), 1709 and 1710 (Early Access).

Installing alsa-utils in the emulator and restarting it should fix it.

If you find the volume too low, you can increase it with pactl set-sink-volume sink.emulator 100%

Also check if audio output/input is enabled for the virtual machine (with recent VirtualBox it seems to be disabled by default.)

edit flag offensive delete publish link more
Login/Signup to Answer

Question tools

Follow
3 followers

Stats

Asked: 2017-09-26 11:37:11 +0300

Seen: 529 times

Last updated: Nov 16 '17