Ask / Submit
12

[bug] New note colour in Notes app defaults to white [released]

Tracked by Jolla (In release)

asked 2015-02-02 23:09:43 +0200

ssahla gravatar image

updated 2015-10-23 21:35:41 +0200

This is a minor problem, but still a thing to be fixed: When I create a new note in the Notes app, its colour defaults to white. As a result, the number of the note is not visible in the edit view, because it's white text on white background:

image description

White is not even available in the note colour selector, so I think this is a bug.

I have noticed this behaviour only recently, so either 1) this bug was introduced in a recent update or 2) it occurs only after a certain number of new notes have been created or 3) something's broken in my system. Anyone else notice this?

Edit: It seems that this happens only (?) if you have restored notes from a backup. The problem can be easily fixed in Terminal (thanks for your answer @g7)!

Update by @anandrkris: Notes main page showing 'white' note (2). Also, noticed from a white note, going to choosing color gives no response at times.

image description

edit retag flag offensive reopen delete

The question has been closed for the following reason "released in a software update" by nthn
close date 2016-07-31 16:47:37.888036

Comments

2

Just tried it, installed Notes, made 33 random notes, all with varying colours, but not white. Now I can see a need for 'Select All' in the pulley menu to delete multiple notes made in Notes! :)

Edz ( 2015-02-02 23:50:38 +0200 )edit
2

Can confirm the issue on latest Sailfish.

anandrkris ( 2015-02-03 04:06:37 +0200 )edit
3

I can confirm too. The default is always white now. I use the notes pretty often and for many months now. This problem is present for some weeks.

William ( 2015-02-03 08:32:25 +0200 )edit
1

Hej, I can confirm it, too. I do like the white note, though. 8D LVPVS out.

LVPVS ( 2015-02-03 10:08:08 +0200 )edit

I didn't even realize the bug for a while. Still present in SFOS 1.1.7.xx

molan ( 2015-08-26 23:03:38 +0200 )edit

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
7

answered 2015-10-23 15:15:48 +0200

g7 gravatar image

updated 2015-10-23 15:29:48 +0200

This bugged me for a long time, but I neved bothered to check why it happens.

Launching jolla-notes from a ssh session spewed this error message:

[W] unknown:86 - file:///usr/share/jolla-notes/qml/notes.js:86: Error: no such table: next_color_index Unable to execute statement

So it actually seems that the next_color_index table (which was added later) is not present in my case.
The Notes app should actually properly upgrade the schema, and I have no doubt that id doesn't do that (as this bug doesn't affect every one).

I have restored my notes from the backup app, so I assume that this mishap happens when creating the Backup (and it seems that I'm not the only one...).

Anyway, I have resolved this way (note: you must have developer mode active and must be familiar with the shell):

  • Enter in /home/nemo/.local/share/jolla-notes/QML/OfflineStorage/Databases
  • You'll have a sqlite database there, (check with ls). Make a backup copy of it so you'll be able to recover if something bad happens
  • Open the database with sqlite3, then execute the following:

    CREATE TABLE next_color_index (value INTEGER);

    INSERT INTO next_color_index VALUES (0);

  • New notes should now pick a colour.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

Thanks, it works!

William ( 2015-10-23 15:25:54 +0200 )edit

@William: great! Do you by any chance had your Notes restored from the Backup app?

g7 ( 2015-10-23 15:31:05 +0200 )edit

Hello from IRC. This tip did work, thanks! Somehow I never though about running the app in terminal. And yes, I did restore notes from a backup. Now that I look at the notes and try to remember when they was created (as no dates are stored..), it looks like white notes have started to appear around the time I did restore from a backup. Maybe the new table does not get created then.

Tegu ( 2015-10-23 15:38:14 +0200 )edit

@Tegu thanks for confirming :) Yes, indeed this seems to be a backup problem.

g7 ( 2015-10-23 19:04:42 +0200 )edit

@g7: Yes, Notes has been restored while trying backup functions, but I never thought of it causing this until today. (I don't use notes often, so I didn't realize it in connection with the backup.)

William ( 2015-10-23 23:57:14 +0200 )edit
4

answered 2016-07-31 15:59:14 +0200

updated 2016-07-31 15:59:41 +0200

I think this is fixed in early release of 2.0.2/Aurajoki.

https://together.jolla.com/question/139609/changelog-202aurajoki/#139609-jolla-notes

  • Recover from missing next_color_index table.
edit flag offensive delete publish link more

Comments

Fixed indeed.

nthn ( 2016-07-31 16:47:27 +0200 )edit

Question tools

Follow
4 followers

Stats

Asked: 2015-02-02 23:09:43 +0200

Seen: 288 times

Last updated: Jul 31 '16