Ask / Submit
15

[solved with 2.1.4] Sailfish X QuickCharge - Bug [answered]

Tracked by Jolla (In release)

asked 2017-10-19 22:28:43 +0200

breiti_oi gravatar image

updated 2018-03-09 10:01:45 +0200

Hi,

If I connect my Xperia to an AuKey Quickcharger, it shows very shortly "charging" and then immediately "pull the charger out of the socket to save power". Also the LED does not lit. nonetheless the device seems to be loaded with Quickcharge, or at least faster as with the normal charger. Anyone else noticed this?

EDIT: still buggy in 2.1.3.7

EDIT-EDIT: really solved with 2.1.4 :)

edit retag flag offensive reopen delete

The question has been closed for the following reason "the question is answered, an answer was accepted" by breiti_oi
close date 2018-03-09 10:05:47.956191

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
17

answered 2017-11-23 11:28:32 +0200

spiiroin gravatar image

Should be fixed in SFOS >= 2.1.4

Basically "high voltage dedicated charger profile" charger type was not recognized - which caused sequence like "no charger" -> "dcp" -> "hvdcp" to look like "charger connected" + "charger disconnected".

For the curious: https://git.merproject.org/mer-core/statefs-providers/commit/59f4ac2902536427fa2ca9e44a4f804435b2ba97

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

great news! :D

breiti_oi ( 2017-11-23 13:06:00 +0200 )edit
7

answered 2017-10-20 01:58:42 +0200

MemphisX gravatar image

I would suggest you check your charger with another preferably power hungry or Qualcomm certified device to check if you get the same behavior just to be sure that your charger is not faulty.

For the record, I just checked the output of a Qualcomm quick charge 2.0 certified charger (the brand is Satechi) through a USB tester/detector and I can confirm that the Xperia X (with the official Sailfish image of course) is charging as expected as the charging mechanism probably is not at all managed by the operating system but at lower level in hardware through the phones chip. The phone starts drawing power at the normal USB rate of 5.0V/1.2A and then goes up to 7.5V with the amps slowly going down as the charged capacity goes up.

edit flag offensive delete publish link more

Comments

1

I use this charger everyday with an xperia z3 and my JollaC, it's working. Thanks for your test! :)

breiti_oi ( 2017-10-20 10:03:15 +0200 )edit

Question tools

Follow
6 followers

Stats

Asked: 2017-10-19 22:28:43 +0200

Seen: 1,218 times

Last updated: Mar 09 '18